Непотоплюваний авіаносець на західному фланзі, як Крим на південному: Недонадімперія прагне воювати з території Білорусі - Мінськ проти

Білорусь в 2016 році прийняла власну Військову доктрину. Її розробку президент Олександр Лукашенко ініціював в 2014-му під враженням від конфлікту між Росією і Україною.

Лукашенко не довіряє Путіну. Фото: UDF.by.

У розпал обговорення «союзної» військової доктрини посол РФ в Мінську заявив про готовність Росії воювати на білоруській території. Але у Мінська інші плани. Хоча Росія і розглядає «м'яку окупацію» сусіда - схоже цього не станеться, поки Лукашенко живий, зазначають Патріоти України із посиланням на інформацію російських та білоруських ЗМІ.

Доктрина з партизанами
Депутати Парламентських зборів Союзу Білорусі і Росії 26 жовтня в Мінську розглянули хід узгодження проекту Воєнної доктрини Союзної держави. У заході брали участь представники міністерств оборони, внутрішніх справ, міністерств транспорту та прикордонних служб двох союзних країн, повідомила прес-служба Зборів. Проект доктрини представлять 13 грудня на засіданні Ради міністрів Союзної держави. У разі схвалення її підпишуть президенти двох країн.
Діюча Військова доктрина Союзної держави, прийнята в 2001 році, вважається застарілою. Росія наполягає на затвердженні нового документа, в якому було б прописано все пов'язане зі спільними військовими силами - регіональним угрупованням військ Республіки Білорусь і Російської Федерації.
Білорусь в 2016 році прийняла власну Військову доктрину. Її розробку президент Олександр Лукашенко ініціював в 2014-му під враженням від конфлікту між Росією і Україною. В результаті в доктрині вперше з'явилася згадка «гібридної війни», а НАТО перестало розглядатися як головна загроза білоруському суверенітету.
Після 2014 року в Білорусі за розпорядженням Лукашенко і під його особистим контролем стали швидкими темпами створювати «сили територіальної оборони». По суті - заздалегідь сформовані з резервістів і осіб, що пройшли спеціальну підготовку у партизанських загонах, які в разі війни повинні швидко озброїтися і діяти на окупованій території. Примітно, що навчання білоруської територіальної оборони проводилися уздовж східного кордону країни. Прозорий натяк на те, звідки в реальності може виходити загроза.
«У 2014 році Лукашенко був дуже наляканий: він раптом зрозумів, що Путіну абсолютно ніщо не завадить при бажанні захопити всю Білорусь за "кримсько-донбаським" сценарієм. Тоді почалося створення зразків нової білоруської військової техніки - спільно з Китаєм (РСЗВ "Полонез") і Україною (розвиток ПТРК "Скіф", створення крилатої ракети "Бусел"), - розповів "Відкритим медіа" білоруський військовий експерт Сергій Марцель. - У 2015 році, перед черговими перевиборами, Лукашенко відмовився від розміщення в Білорусі російської військової бази. Хоча все було узгоджено, під відповідними документами стояли підписи Путіна і Медведєва. Тепер, нагадуючи про польську ініціативу щодо створення американської бази, в Кремлі знову пропонують Мінську прийняти на білоруській землі російську базу. Тільки тепер така можливість буде заздалегідь закладена в міжурядовому документі - Воєнній доктрині Союзної держави».

А значить, якщо Лукашенко знову надумає відмовитись, то Москва зможе пред'явити йому «невиконання союзних зобов'язань». Рівно те, в чому сам білоруський президент багаторазово дорікав керівництву Росії.

Україна відводить з лінії фронту танки Abrams. Associated Press пояснила, що з ними не так

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:23

Українські війська відвели американські танки Abrams M1A1 від лінії фронту, оскільки з ними стало складно працювати. Про це пише Associated Press з посиланням на свої джерела. За словами журналістів, у всьому винні російські безпілотники, які повсюдно ...

"Як тільки Су-34 взятий на приціл, він буде приречений": Експерт озвучив формулу знищення російської авіації

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:14

На думку військового експерта, полковника запасу ЗСУ Петра Черника, керовані авіабомби, якими росіяни закидують прифронтові регіони, швидко перестануть бути проблемою, як тільки Україна отримає винищувачі F-16. Про це пише "24 канал", передають Патріот...