Невиправні: Президент Дуда знову накинувся на українців, розповівши про "геноцид поляків"

Водночас польський лідер заявив, що поляки прагнуть хороших взаємин із українцями, але майбутнє треба "будувати на основі істини, а не брехні чи запереченні".

Анджей Дуда. Фото: Аргумент

Президент Польщі Анджей Дуда звинуватив українців у знищенні в 1944 році польського села біля Львова, однак разом з тим підкреслив, що поляки прагнуть хороших взаємин із українцями, але майбутнє треба "будувати на основі істини, а не брехні чи запереченні". Відповідне звернення польського президента зачитав державний секретар його канцелярії Адам Квятковський, передають Патріоти України з посиланням на Niezalezna.pl.

Так, відповідно до тексту цього документу Дуда звинуватив українських "вояків", "поліцейських" та "націоналістів" у геноциді проти поляків у селі Гута Пеняцька в 1944 році.

"Злочин геноциду, який вчинявся тут українськими солдатами та поліцейськими на службі гітлерівського Третього Рейху, а також українськими націоналістами, призвів до знищення близько тисячі людей – польських жителів Гути Пеняцької, євреїв і біженців з інших міст Волині та Поділля, яких вони переховували," – наголосив польський лідер.

За його словами, "невинна смерть, заподіяна лише тому, що вони були поляками, лякає величезною жорстокістю".

Крім того Дуда зауважив, що обов’язок сучасних поляків – "не забувати про злочини у Гуті Пеняцькій", "пам’ятати та робити висновки".

Водночас політик заявив, що поляки прагнуть хороших взаємин із українцями, але майбутнє треба "будувати на основі істини, а не брехні чи запереченні".

"Наші нації потребують одна одну, щоб обидві наші країни були сильними та безпечними. Тому нам також потрібною є пам'ять і правда про те, що сталося тут 28 лютого 1944 року. Щоб нічого подібного не відбувалося знову, і щоб наші взаємини ґрунтувались на міцному фундаменті та взаємній довірі», – додав він.

"Пройти лінію розмежування, що була до 2022 року, практично неможливо. Там усе перетворено в бетон": Черник пояснив, що треба ЗСУ для успіху

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:44

Західні ЗМІ заявили про вирішальні найближчі 5-8 місяців на фронті в Україні. Однак західні партнери мають усі можливості зробити так, аби Україна перемогла у війні вже 2024 року. Про це розповів військовий експерт, полковник ЗСУ в запасі Петро Черник,...

Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 29 березня

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:30

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 29.03.24 орієнтовно склали: