Ніякий не "посередник": Міжнародний суд ООН "поховав" сподівання Росії уникнути відповідальності за Мінські домовленості (відео)

Президент Порошенко наголосив, що суд у Гаазі закликав Росію до повного виконання Мінських угод, що є не політичною, а юридичною оцінкою справи.

Міжнародний суд ООН. Ілюстрація:www.obozrevatel.com

Міжнародний суд Організації Об’єднаних Націй закликав Росію до повного виконання Мінських домовленостей, визнавши її стороною Мінського процесу, а не посередником. Визнання цього є не політичною, а вперше – юридичною оцінкою. Про це заявив Президент Петро Порошенко, передають Патріоти України з посиланням на сайт глави держави.

Президент заявив про це під час наради з Міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, заступником Глави Адміністрації Президента Костянтином Єлісєєвим та заступником міністра закордонних справ Оленою Зеркаль.

"Міжнародний суд ООН закликав Росію до повного виконання Мінських домовленостей. Це означає, що Росія є стороною Мінських домовленостей, а не посередником, як із самого початку вона намагалась себе представити. Визнання цього, наголошую, є не політична оцінка, а вперше прозвучала юридична оцінка, яка є надзвичайно важливою для нас", - наголосив Порошенко.

Президент зауважив, що політична оцінка діям Росії була дана у багатьох документах і не лише в Україні, а й у рішеннях Парламентської асамблеї Ради Європи, Ради Європи, Європейського парламенту і багатьох інших міжнародних інституцій.

"На моє глибоке переконання, також унікальність цієї ситуації і в тому, що коли буде прийнято рішення (Міжнародного суду ООН – ред.), воно не потребує ніякого додаткового голосування – ані Генеральної асамблеї ООН, ані Ради безпеки ООН. Це рішення прямої дії, воно має виконуватись будь-якою державою-членом ООН і за невиконання зазначеного рішення будуть передбачені санкції, які дуже боляче вдарять по будь-якій державі, що наважиться ігнорувати зазначене рішення", - зауважив він.

Глава держави висловив впевненість в тому, що зараз необхідно сконцентруватись на тому, щоб найкращим чином представити у суді позицію держави Україна та визначити державу-агресора. Він переконаний, що це вже створює механізм юридичної відповідальності не для приватних осіб, як хотіла Російська Федерація, а для держави в цілому, яка має понести відповідальність за фінансування тероризму, за порушення Конвенції Організації Об’єднаних Націй.

"Вперше, і ключове слово тут – вперше, було застосовано механізм Міжнародного суду для де-факто притягнення до відповідальності держави-агресора, держави, яка фінансує тероризм. І саме за порушення цієї Конвенції ми поставили питання про притягнення до відповідальності", - підкреслив Порошенко.

Президент також наголосив, що судом було ухвалено надзвичайно важливе рішення щодо забезпечення позову у вигляді зобов’язання Російської Федерації зробити декілька кроків: починаючи від відновлення функціонування Меджлісу кримськотатарського народу і завершуючи забезпеченням права українських громадян на вивчення української мови в окупованому Криму.

Глава держави привітав присутніх з ухваленням Міжнародним судом ООН надзвичайно важливого проміжного рішення за позовом України проти РФ.

В свою чергу, заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль зазначила: "Суд дійсно підтримав Україну і це дуже важливо. Особливо важливо це з огляду на те, що справа стосується одного з постійних членів Ради безпеки ООН. 12 травня ми збираємось ще раз в Гаазі, і президент суду буде приймати рішення щодо подальшого розгляду справи, а саме як вона буде просуватись і скільки нам буде надано часу на підготовку основного меморандуму, де ми маємо викласти всі докази в деталях, включаючи вже і суб’єктивну сторону цієї справи".

"Як голова уряду я повинен": Шольц заявив, що не передає Україні Taurus, бо боїться війни Росія-НАТО

четвер, 28 березень 2024, 11:28

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вкотре відмовився надати далекобійні ракети Taurus Україні. Він пояснив це тим, що важливим для нього лишається "не ескалювати" війну до зіткнення Росії та НАТО. Водночас на сьогодні Німеччина витратила на допомогу Україні ...

Заслужили на премію Дарвіна: На Херсонщині росіяни на моторці підірвались на своїй ж міні (відео)

четвер, 28 березень 2024, 10:45

На лівобережжі Херсонської області окупанти на моторці підірвались на протичовній міні. Її встановили вони ж, передають Патріоти України. "При спробі окупантів встановити протичовнову міну, їх моторку знесло течією на таку ж міну, встановлену раніше", ...