Ніж у спину: Китай почне закуповувати американський газ заради угоди з Трампом

Про "Силу Сибіру" Москві краще забути.

Китай буде купляти газ в США. Фото: ЗМІСША і Китай досягли попередніх домовленостей щодо взаємної торгівлі, оголосив у неділю міністр фінансів Штатів Стівен Мнучін. За підсумками дводенних переговорів у Вашингтоні, де китайську сторону представляв віце-прем'єр Держради Лю Хе, а американську - особисто Дональд Трамп, був підготовлений план, який дозволить запобігти розростанню торгового конфлікту між двома найбільшими економіками світу, повідомляють Патріоти України з посиланням на Reuters.

«Ми ставимо торгову війну на паузу», - заявив Мнучін, додавши, що введення мит на китайські товари в обсязі 150 млрд. доларів на рік, якими Білий дім погрожував відповісти на порушення прав інтелектуальної власності та недобросовісну торгівлю з боку КНР, «відкладено на час виконання рамкових домовленостей».

Ці домовленості включають збільшення закупівлі Китаєм американських товарів, перш за все енергоносіїв, повідомив економічний радник Білого дому Лари Кудлоу.

За його словами, мова йде про те, щоб «істотно збільшити» поставки в КНР американського скрапленого газу. Для конкретної опрацювання цього питання в Китай відправиться міністр торгівлі Уілбур Росс, який обговорить також експорт американських сільгосптоварів і продукції машинобудування.

За даними Reuters, щоб врегулювати торговельну суперечку, уникнути накладення мит і зменшити торговий дисбаланс, Китай готовий відкрити доступ на ринок американським товарам на суму 200 млрд. доларів на рік.

«Ми досягли великого прогресу тут у Вашингтоні на основі того, що було обумовлено в Китаї кілька тижнів тому, і президенту це дуже подобається», - сказав Кудлоу.

За даними американського Міненерго, Китай вже є найбільшим покупцем американського газу в Азії - на нього припадає третина всіх поставок СПГ на експорт, обсяг яких в минулому році збільшився в 3,6 рази, до 19,7 млрд. кубометрів.

Домовленість про постачання в КНР американського СПГ була досягнута на переговорах Сі Цзіньпіна і Дональда Трампа в квітні минулого року. Через місяць Мінторг США оголосив про підписання двостороннього торговельного угоди, яке розширить доступ американським енергокомпаніям на китайський ринок.

Тоді ж Cheniere Energy - піонер американського СПГ-експорту, що відправила в минулому році п'ять танкерів в Китай, - оголосила, що готує довгостроковий контракт з КНР.

Як прогнозує Міненерго, експорт СПГ буде збільшений втричі, завдяки запуску двох нових терміналів: в 2018 році США планують продавати 31 млрд. кубометрів на рік, в 2019-м - 60,59 млрд. куб.

Опублікував: Інна Мартинчук

Добровільно став поліцаєм в окупантів: Судитимуть жителя Харківщини, який затримував колишніх військових (фото)

вівторок, 16 квітень 2024, 11:59

До Чугуївського міського суду Харківської області передали обвинувальний акт щодо 32-річного жителя міста Вовчанськ, який під час окупації добровільно пішов працювати у "поліцію" загарбників. Слідчі встановили, що чоловік став так званим "помічником оп...

Війна не завада: У Міноборони під час аудитів виявили порушень на понад 10 мільярдів

вівторок, 16 квітень 2024, 11:28

За підсумками внутрішнього аудиту, яке проводило Міністерство оборони України, виявлено порушення на загальну суму більше ніж 10 млрд грн. Про це в інтерв’ю "Укрінформу" повідомив заступник міністра оборони України Юрій Джигир, передають Патріоти Украї...