Нова корупційна схема: У НАБУ повідомили про підозру Миколі Мартиненку

За версією слідства, екс-нардеп Мартиненко, у змові з трьома особами організували корупційну схему, в результаті якої інтересам ДП "НАЕК "Енергоатом" завдано шкоди в розмірі 6,4 млн євро.

Микола Мартиненко. Фото:ЛІГА.Досье - ЛІГА.net

Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили про підозру у заволодінні майном ДП "НАЕК "Енергоатом" екс-народного депутата Миколи Мартиненка та його ймовірного спільника, керівника структурного підрозділу ДП "НАЕК "Енергоатом". Про це повідомляє прес-служба НАБУ, передають Патріоти України.

"Дії осіб кваліфіковано за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем")", - йдеться у повідомленні.

За версією слідства, екс-народний депутат Микола Мартиненко, у змові з трьома особами – згаданим посадовцем структурного підрозділу ДП "НАЕК "Енергоатом", колишнім керівником цього ж підрозділу та ще однією особою, наближеною до екс-нардепа, організували корупційну схему, в результаті якої інтересам ДП "НАЕК "Енергоатом" завдано шкоди в розмірі 6,4 млн євро.

За інформацією НАБУ, учасники угруповання у 2008-2012 роках штучно створили умови проведення низки тендерів, завдяки яким переможцем визнано чеську компанію "Škoda JS" (фактичним власником є російське ЗАТ "Об'єднані машинобудівні заводи") із завищеними на 6,4 млн. євро ціновими пропозиціями, що в окремих випадках складало до 20% від вартості обладнання.

Після отримання зазначених коштів за контрактами, укладеними з ДП "НАЕК "Енергоатом", "Škoda JS" перерахувала 6,4 млн євро на рахунок компанії "BRADCREST INVESTMENT S.A." (Панамська Республіка), єдиним власником якої є екс-народний депутат.

На рахунку зазначеної компанії у швейцарському банку за запитом Національного бюро про міжнародну правову допомогу арештовано кошти у сумі, еквівалентній 86,4 млн грн.

Наразі тривають слідчі дії. Встановлюється місце знаходження інших ймовірних учасників угруповання.

У коментарі Українській правді САП сказали, що обрання запобіжного засобу Мартиненку у суді не буде, бо у нього вже є запобіжний засіб.

Микола Мартиненко був народним депутатом із 1998 року, неодноразово очолював комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, вважався неформальним куратором держкомпанії "Енергоатом".

У парламенті 8 скликання Мартиненко представляв партію "Народний фронт". Він склав свій мандат наприкінці 2015 року після того, як нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко оприлюднив дані про кримінальну справу проти Мартиненка у Швейцарії.

Чи можуть окупанти захопити Харків: Командувач Нацгвардії озвучив прогноз

вівторок, 23 квітень 2024, 18:56

Командувач Нацгвардії Олександр Півненко розповів, чи дійсно окупаційна армія Росії може захопити Харків. За його словами, росіяни здатні діяти лише класично. Два-три напрямки відволікаючі й один -0 основний. Про це він розповів в інтерв’ю LIGA.net,...

ЗСУ посиляться: Більшість озброєнь із пакету США вже в Європі, що прискорить доставку в Україну

вівторок, 23 квітень 2024, 17:55

Більшість озброєнь із нового пакету допомоги США заздалегідь розміщено у Німеччині та Польщі. Завдяки цьому доставка до України буде прискорена, передають Патріоти України з посиланням на CNN. Джерело видання повідомило, що артилерійські снаряди будуть...