"Ни чести, ни совести. Только заказ Кремля": Савченко про російський суд (аудіо)

Полонена льотчиця пообіцяла, що якщо суд візьме більше двох тижнів на винесення вироку, який "продиктований зверху і давно записаний", то вона почне сухе голодування з завтрашнього дня.

Надія Савченко. Фото:www.obzor24.in.ua

Під час дебатів на засіданні Донецького міського суду Ростовської області виступила утримувана в Росії українська льотчиця Надій Савченко. Вона відмовилася від можливого обміну і пообіцяла, якщо суд візьме більше двох тижнів на винесення вироку, почати з завтрашнього дня сухе голодування. Аудіозапис її промови опублікував у своєму Twitter один з її адвокатів Микола Полозов, зазначають Патріоти України.

Савченко говорила російською мовою, щоб заощадити "час і гроші" на перекладача. Вона вибачилася перед присутніми за свою емоційність, пояснивши її тим, що дуже важко "слухати одну і ту ж брехню".

"Була доведена вина в цьому судовому процесі. Вина російських журналістів - вони винні в брехні, у брехливому, спотвореному висвітленні подій в Україні, в світі, так, в принципі і в Росії теж ... Вони також винні в тому, що вони нехтували засобами безпеки. Якби вони були в бронежилетах і касках, вони б залишилися живі", - сказала Савченко.

Також, за її словами, в суді було доведено провину російських телеканалів, редакції і власників, які "відправляли своїх людей заради красивої картинки, заради брехливої інформації на вірну смерть "без підготовки і захисту".

Крім того, зазначила Савченко, була доведена вина сепаратистів і російських військових, які вбивають український народ на українських землях, вони винні в окупації.

"І як би не верещали тут "мирні жителі Донбасу", потерпілі й ті ж сепаратисти, що вбивають їх тільки українські Збройні сили, навіть в тому ж відео Єгора Русского, який, до речі, є громадянином Росії, була представлена маса доказів, як саме сепаратисти добивають і вбивають українських військових", - сказала вона.

Савченко підкреслила, що в суді було доведено провину ФСБ і Слідчого комітету РФ, які викрадають і катують людей, а після цього фабрикують справи, намагаючись оббрехати і засудити їх. Як приклад вона привела групу українську режисера Олега Сенцова і "40 томів маячнево зібраної" власної справи.

Також, зазначила українська льотчиця, в цьому суді було доведено провину російської влади - вона винна в захопленні Криму, в розв'язанні війни на Донбасі, в "неоголошених підлих війнах по всьому світу", в Чечні, в Абхазії, в Дагестані, в Сирії.

"У цьому суді не була доведена тільки моя вина. Я офіцер українських Збройних сил, я мала повне право захищати свою землю, я виконувала свій обов'язок. Ви не судите ваших ветеранів Другої світової, Великої вітчизняної війни за те, скільки людей вони вбили, захищаючи свою землю. Ви не маєте ніякого права судити мене", - підкреслила Савченко.

Вона пообіцяла, що якщо суд візьме більше двох тижнів на винесення вироку, який "продиктований зверху і давно записаний", то вона почне сухе голодування з завтрашнього дня.

Льотчиця підкреслила, що не вважає за потрібне чекати обміну.

"Якщо ви хочете політично вирішити цю справу і взяти двох своїх винних ГРУшників за одного невинного, то це занадто багато. Треба було Сенцова-Кольченка міняти на ГРУшників. Я не предмет торгу, я невинна людина. Моєї провини тут не доведено і підтверджено бути не може. Тому ніяких обмінів, ніяких торгів і ніякого затягування часу я не чекатиму", - заявила вона.

Савченко також звернулася до суду з проханням дати їй рівно стільки, скільки просять прокурори, всі 23 роки, щоб не давати їм приводу для касаційних скарг і ще більшого затягування часу.

"Ви вже довели, що ви ні на що не здатні. Ви довели, як Росія може зганьбитися на прикладі однієї людини. Ви мене не поламали - ви мене не поламаєте ніколи. Тому давайте закінчуйте це все в максимально стислі терміни. Якщо буде більше двох тижнів - я чекати вироку не стану. У мене все", - резюмувала Савченко.

Після її виступу суд зробив перерву в засіданні до завтра. Завтра продовжаться дебати сторін, у сторони захисту підготовлені три виступи.

F-16 можуть з'явитись в українському небі вже наступного тижня: У Повітряних Силах ЗСУ зробили інтригуючу заяву

четвер, 2 травень 2024, 1:45

Наразі закінчуються останні приготування інфраструктури та заходів захисту дислокацій дорогоцінних для України літаків від повітряних ударів ворога. У Повітряних силах ЗСУ озвучили орієнтир, коли в Україні почнуть "працювати" західні винищувачі F-16 - ...

"Вони просто черв'яки на нашому тілі": Депутат "Єдиної Росії" обізвала безробітних росіян

середа, 1 травень 2024, 23:43

Депутат від партії "Единая Россия" Катерина Собканюк заявила, що безробітні росіяни є "черв'яками". Також вона запропонувала створити в Росії "трудові табори", передають Патріоти України. "Сьогодні в будівельній галузі близько 30% незаповнених місць, в...