"Одна паршивая овца бросает тень на всех": Представники добробатів про те, як вбивство патрульних у Дніпрі вдарило по репутації бійців АТО

Представники батальйонів не виправдовують вбивцю, але й не вважають, що за його діями варто судити всіх добровольців.

В Дніпрі вбито двох поліцейських. Фото: unian.ua.

Батальйон «Торнадо», в якому служив вбивця дніпропетровських поліцейських Олександр Пугачов, є найскандальнішим добробатом. Кримінальне провадження проти бійців роти Патрульної служби міліції особливого призначення ведеться вже більше року. Про це пишуть Патріоти України з посиланням на Вести.

17 червня 2015 року було затримано вісім з них, в тому числі і командира Руслана Онищенка. Їх підозрюють в створенні злочинної організації і скоєнні на території Луганської області з грудня 2014 року по червень 2015 року тяжких та особливо тяжких злочинів. Зокрема, в мережі з'являлися фото і відео того, як вони знущалися і гвалтували полонених мирних громадян.

Товариші по службі Пугачова запевняють, що нічого дивного за ним не спостерігали. «Негативної інформації про нього у мене немає, як до бійця ніколи питань теж не було», - каже колишній замкомбата «Торнадо» з кадрового забезпечення Валерій Вишегородськй. А дружина Руслана Онищенко, Юлія, каже, що він не був атестованим співробітником міліції: «Він був вільнонайманим бійцем, тому в базах батальйону він проходив як «спеціаліст», якому навіть зброя за статусом не належала».

Комбати, природно, вважають, що не варто з окремого випадку виводити тенденцію.

«В будь-якій сім'ї не без виродка, і цю трагедію я вважаю винятком, ніж якиюсь системною загрозою суспільству», - вторить йому глава Товариства ветеранів АТО Кирило Сергєєв.

Але є й інша думка. За словами експерта з безпеки Сергія Шабовти, через слабкі перевірки при наборі в добробати бойовий досвід в них отримали багато кримінальних особистостей. «Те ж«Торнадо» було спецпідрозділом МВС, там перевірки повинні бути дуже суворими. Але ми бачимо, що Пугач і до АТО був не раз судимий і далі плював на закон. Потрібно розуміти, що таких, як він, багато. Це величезна маса криміналізованих людей, які прийшли в добробати за бойовою підготовкою, а згодом ще й були приголублені владою. Зараз цю проблему ми починаємо сьорбати великою ложкою», - говорить Сергій Шабовта.

Патрульні теж налякані. «Буде нова хвиля звільнень - це дуже сильне потрясіння. Чув розмови, що, мовляв, тепер зайвий раз ні до кого підходити не будемо - хто хоче заробити кулю в такі-то роки. Висновки з трагедії? Так я вас благаю! Проведуть черговий ніякий інструктаж і забудуть», - говорить один зі столичних патрульних.

За словами Сергія Шабовти, судячи з відео трагедії, поліцейські перебували в явно програшному становищі. «Поліцейські діяли за якоюсь штатною схемою, яка була для них виправдана по відношенню до пересічного громадянина, але ніяк не до злочинця такого рівня. Та й в цілому, судячи з їх підготовки, у протистоянні з дуже сильним і психологічно підготовленим злочинцем вони будуть програвати. Ми дуже багато говорили, що тактична підготовка поліцейських вкрай слабка, але жодного разу не було зроблено поправок на неймовірно зрослу всередині країни криміногенну обстановку. Ми бачимо, що кількість конфліктів із застосуванням зброї захльостує всі мислимі норми. Ці проблеми потрібно переглядати в масштабах всього Головного управління поліції», - говорить Сергій Шабовта.

Прямо у їхній "хатинці": Сирський показав, як ЗСУ знищили окупантів (відео)

четвер, 28 березень 2024, 13:41

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський показав нові моменти бойової роботи української армії: у центрі уваги епізод, як наші бійці епічно знищили росіян "у хатинці". Відповідний ролик генерал опублікував у своїх соціальних мережах, передають Патріоти...

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...