Операція "Вісла": В Україні вшановують пам'ять жертв кривавого терору польських комуністів (фото)

Операція «Вісла» — етнічна чистка, здійснена у 1947 році за рішенням партійного і державного керівництва СРСР, ПНР та ЧСР, що полягала у примусовій, з використанням військ (СРСР, ПНР, ЧСР), депортації українців з їхніх етнічних територій.

Операція "Вісла". Фото: Обозреватель.

В Україні 28 квітня згадують жертв примусового переселення наших співвітчизників в північно-західні регіони Польщі в рамках операції "Вісла", пишуть Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Депортація українців з етнічних територій Лемківщини, Холмщини, Надсяння та Підляшшя здійснювалася спільними силами СРСР, Польщі та Чехословаччини.

О 4.00 годині ранку шість польських дивізій (близько 17 тисяч чоловік) і відділи Корпусу Безпеченьства Публічного (назва органів польської служби безпеки) оточили території, на яких компактно проживало українське населення. В цей же час відділи НКВС і чехословацької армії заблокували східні і південні кордони Польщі від Бреста до Нового Сонча.

На "нових" місцях переселенцям діставалися залишені, часто понівечені колишніми власниками-німцями господарства. Українців позбавили церкви, школи та інших можливостей розвивати власне суспільно-культурне життя. Польська влада переслідувала навіть найменші прояви побутового культивування українських національно-культурних традицій.

Акція нерідко супроводжувалася насильством: українські будинки спалювали, старовинні церкви руйнували, представників української інтелігенції та селянства за підозрою в сприянні УПА забирали до концтабору в Явожно-Краківському воєводстві, створеному спеціально для "підозрілих" українців на території колишнього гітлерівського концтабору "Аушвіц - Біркенау".

За польськими даними в ході операції було переселено 140,5 тисяч осіб. Було розстріляно 173 людини.

В середині 1950-х років Польща на політичному рівні вперше висловила негативне ставлення до методів проведення акції, але не до самої операції. У 1956 році переселенці отримали можливість за попереднім дозволом змінювати місце проживання.

3 серпня 1990 Сенат Республіки Польща засудив акцію "Вісла".

У лютому 2007 року президент Польщі Лех Качинський і президент України Віктор Ющенко в спільній заяві засудили акцію "Вісла". 5 квітня 2007 року Ющенко підписав указ № 274 "Про заходи до 60-ї річниці операції" Вісла ", де примусове переселення етнічних українців було названо страшними подіями в історії України.

Якщо НАТО розмістить ядерні об'єкти: У МЗС РФ пригрозили вдарити по Польщі

четвер, 25 квітень 2024, 20:29

У разі розміщення в Польщі ядерних об'єктів країн НАТО вони стануть "законною воєнною ціллю" для Росії. Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков, повідомляє пропагандистське агентство ТАСС, передають Патріоти України. За його...

Генсек НАТО уперше здійснив політ на винищувачі Eurofighter (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 19:27

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Німеччини 25 квітня вперше політав на винищувачі Eurofighter. Про це у четвер, 25 квітня, повідомила пресслужба Північноатлантичного альянсу, передають Патріоти України. Столтенберг здійснив п...