Операція "Вісла": В Україні вшановують пам'ять жертв кривавого терору польських комуністів (фото)

Операція «Вісла» — етнічна чистка, здійснена у 1947 році за рішенням партійного і державного керівництва СРСР, ПНР та ЧСР, що полягала у примусовій, з використанням військ (СРСР, ПНР, ЧСР), депортації українців з їхніх етнічних територій.

Операція "Вісла". Фото: Обозреватель.

В Україні 28 квітня згадують жертв примусового переселення наших співвітчизників в північно-західні регіони Польщі в рамках операції "Вісла", пишуть Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Депортація українців з етнічних територій Лемківщини, Холмщини, Надсяння та Підляшшя здійснювалася спільними силами СРСР, Польщі та Чехословаччини.

О 4.00 годині ранку шість польських дивізій (близько 17 тисяч чоловік) і відділи Корпусу Безпеченьства Публічного (назва органів польської служби безпеки) оточили території, на яких компактно проживало українське населення. В цей же час відділи НКВС і чехословацької армії заблокували східні і південні кордони Польщі від Бреста до Нового Сонча.

На "нових" місцях переселенцям діставалися залишені, часто понівечені колишніми власниками-німцями господарства. Українців позбавили церкви, школи та інших можливостей розвивати власне суспільно-культурне життя. Польська влада переслідувала навіть найменші прояви побутового культивування українських національно-культурних традицій.

Акція нерідко супроводжувалася насильством: українські будинки спалювали, старовинні церкви руйнували, представників української інтелігенції та селянства за підозрою в сприянні УПА забирали до концтабору в Явожно-Краківському воєводстві, створеному спеціально для "підозрілих" українців на території колишнього гітлерівського концтабору "Аушвіц - Біркенау".

За польськими даними в ході операції було переселено 140,5 тисяч осіб. Було розстріляно 173 людини.

В середині 1950-х років Польща на політичному рівні вперше висловила негативне ставлення до методів проведення акції, але не до самої операції. У 1956 році переселенці отримали можливість за попереднім дозволом змінювати місце проживання.

3 серпня 1990 Сенат Республіки Польща засудив акцію "Вісла".

У лютому 2007 року президент Польщі Лех Качинський і президент України Віктор Ющенко в спільній заяві засудили акцію "Вісла". 5 квітня 2007 року Ющенко підписав указ № 274 "Про заходи до 60-ї річниці операції" Вісла ", де примусове переселення етнічних українців було названо страшними подіями в історії України.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...