Ось тобі і Фонд майбутніх поколінь: У США за позовом молдаванина заморозили валютні резерви Казахстану на $22 млрд

Фонд майбутніх поколінь казахський уряд поповнює за рахунок доходів від експорту нафти і використовує в якості інструменту для екстреного фінансування банків, підтримки національної валюти і економіки в цілому.

Ілюстрація:CA-NewsЗасоби національного суверенного фонду Казахстану заморожені у США. Про це повідомляє Reuters з посиланням на обізнані джерела, передають Патріоти України.

Під заморозку потрапили активи на 22 млрд доларів, або 40% Фонду майбутніх поколінь, який казахський уряд поповнює за рахунок доходів від експорту нафти і використовує в якості інструменту для екстреного фінансування банків, підтримки національної валюти і економіки в цілому.

Гроші знаходилися на рахунках Bank of New York Mellon, який прийняв рішення заморозити їх за позовом молдовського бізнесмена Анатолія Статі і його компаній проти уряду Казахстану.

Статі і його син Габріель інвестували в нафтогазову галузь Казахстану, а потім звинуватили уряд країни в спробі рейдерського захоплення своєї власності і зажадали відшкодування збитків на суму 4 млрд доларів.

У січні 2013 року арбітражний суд Стокгольмської торгової палати встановив порушення з боку Казахстану Договору про енергетичну хартію і зобов'язав уряд виплатити родині Статі компенсацію на 500 млн доларів. Проте влада відмовилися.

Заморожена сума складає 17% ВВП Казахстану. Національний банк країни, керуючий валютними резервами, подав позов до Високого суду Лондона з вимогою скасувати заморожування активів, в якому повідомив про "значні, складні для оцінки збитки через неможливість отримати доступ" до активів, завершити вже розпочаті транзакції і ініціювати нові. Однак, за даними Bloomberg, суд претензії відхилив без можливості апеляції.

BNY Mellon в свою чергу посилається на рішення судів Бельгії і Нідерландів, в яких сім'я Статі намагається домогтися виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Ситуація "досить безпрецедентна", сказав Bloomberg Саймон Кіхано-Еванс, інвестиційний стратег Legal & General Investment Management в Лондоні: "Якщо 40% суверенного фонду може бути заморожено без можливості доступу, це тривожний дзвінок для центробанків всього світу".

"Досі вважалося, що активи центробанків і суверенних фондів відносно захищені, але те, що трапилося, має змусити переглянути цю точку зору", - додає він.

На концерті Кобзона триває тисячний аншлаг:: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 1 травня

середа, 1 травень 2024, 7:58

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 01.05.24 орієнтовно склали:

Нічні вибухи пролунали у Ростові та Вороніжі. Дрони повторно вразили один з найбільших у росії на рязанський НПЗ

середа, 1 травень 2024, 7:48

У ніч проти 1 травня у Ростові-на-Дону, Рязані та у Воронежі (Російська Федерація) пролунали вибухи. Про це бідкаються російські Telegram-канали. . Близько 02:20 за місцевим часом пролунав вибух у Воронежі. Губернатор області Олександр Гусєв повідом...