​Ось тобі і «надія Кремля»: Президент Грузії Маргвелашвілі закликав Захід виступити єдиним фронтом проти Росії

Москва дуже раділа 2013 року програшу на президентських виборах ставленика Саакашвілі, і перемозі людини Бідзіни Іванішвілі, одного з найбагатших бізнесменів Росії

Георгій МаргвелашвіліПрезидент Грузії Георгій Маргвелашвілі виступив зі щорічним посланням "Про становище країни". Глава держави заявив, що "п'ята частина території (Грузії.-ред.) окупована Росією". На думку президента, найкращою відповіддю на «російську агресію», у тому числі "м'яку силу" і "експансію" компанії "Газпром", може стати "неухильне продовження" курсу на євроатлантичну інтеграцію, а також солідарна позиція Заходу - як з усіх аспектів російсько-грузинська конфлікту, так і щодо "російсько-української війни", зазначають Патріоти України.

Нинішній виступ президента Маргвелашвілі зі щорічним посланням виявився особливим: на відміну від попереднього прем'єр-міністра Іраклія Гарібашвілі, чинний голова уряду Георгій Квірікашвілі погодився бути присутнім у парламенті, коли глава держави зачитував своє послання.

Для багатьох рішення прем'єра виявилося несподіваним, оскільки неформальний лідер правлячої коаліції "Грузинська мрія" мільярдер Бідзіна Іванішвілі неодноразово висловлював негативне ставлення до президента.

Саме тому екс-прем'єр Гарібашвілі демонстративно ігнорував виступу глави держави.

Георгій Маргвелашвілі не міг не помітити сміливого жесту прем'єра, і у відповідь визнав за необхідне похвалити нову урядову програму зі створення робочих місць та підтримці малого бізнесу.

Втім, основну частину свого послання глава держави присвятив не економіці або внутрішньополітичним питанням, а зовнішній політиці: відносинам з Росією, регіональній безпеці та євроатлантичній інтеграції.

"Росія окупувала п'яту частину нашої території", - заявив президент. За його словами, головними регіональними проблемами залишаються "російсько-українська війна" і "російсько-турецьке протистояння".

"Російські інтереси не можуть бути забезпечені шляхом захоплення територій сусідніх країн", - заявив Маргвелашвілі.

Він закликав Захід "виробити єдиний підхід стосовно російсько-грузинського конфлікту". "Стабільна Європа немислима і неможлива без стабільності Грузії і всього Кавказу", - пустився в геополітичні міркування оратор. "Ми хочемо розвитку відносин з Росією, але не змиримося з окупацією наших земель", - підкреслив пан Маргвелашвілі і продовжив: - "Єдина, стабільна, демократична Грузія повністю відповідає російським інтересам".

При цьому грузинський лідер зауважив, що Москва виробила майже ідентичну тактику тиску щодо «нових демократій, що насмілилися зробити вибір на користь європейської інтеграції». Президент уточнив, що під «новими демократіями Європи» має на увазі Грузію, Україну і Молдавію, "у яких також виникли територіальні проблеми у зв'язку з прагненням до інтеграції з ЄС".

Одним з найбільших "ризиків", пов'язаних з російською політикою стосовно його країни та інших пострадянських держав, президент Грузії вважає "м'яку силу Росії". Ми можемо протистояти цій силі тільки разом з Європою, - попередив доповідач.

Як приклад він назвав спробу компанії "Газпром" досягти стратегічної домовленості з грузинським урядом про довгострокову співпрацю.

"Росія використовує енергетику як політичний інструмент, тому уряду необхідно бути дуже обережним і не переходити червоні лінії", - підкреслив президент Грузії.

Цією заявою він дав зрозуміти, що підтримує вимогу опозиції з числа соратників екс-президента Саакашвілі про неприпустимість співпраці з "Газпромом".

Президент Маргвелашвілі особливо відзначив розвиток відносин з США і НАТО, привітав укладення з Францією угоди про закупівлю новітніх засобів ППО, у тому числі військових радарів і зенітних ракет середньої дальності, а також навчання на грузинській території армій країн-членів НАТО.

Чергові масштабні навчання відбудуться навесні. Причому, за неофіційними даними, в них вперше візьмуть участь американські танкові підрозділи, оснащені "Абрамсами".

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...