Оце так: В ООН порадили Україні визнати видані "ЛНР" і "ДНР" свідоцтва про народження, смерть і шлюб

Свої рекомендації у доповіді Моніторингова місія ООН з прав людини презентувала сьогодні у Києві.

Ілюстрація:espreso.tv

Моніторингова місія ООН з прав людини рекомендує українській владі розробити процедуру визнання актів цивільного стану (свідоцтв про народження, смерть і шлюб), виданих громадянам на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу. Про це йдеться у 13-й доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, що була презентована сьогодні у Києві, передають Патріоти України з посиланням на УНІАН.

Доповідь охоплює період з 16 листопада 2015 року по 15 лютого 2016 року. Також пропонується розробити правовий механізм для того, щоб цивільні особи, власність яких була зруйнована, розграбована або вилучена у воєнних цілях, могли вимагати та отримувати відшкодування та компенсацію.

Крім того, експерти ООН закликають українську владу не відключати водо- чи електропостачання жителям тимчасово окупованих територій з метою економічного чи політичного тиску.

Місія ООН закликає усі сторони бойових дій у Донецькій та Луганській областях дотримуватися режиму «повної тиші» вздовж лінії зіткнення та невідкладно звільнити всіх осіб, які незаконно утримуються під вартою.

Крім того, місія ООН звертається до окупаційної влади Криму та Російської Федерації щодо надання доступу на півострів представникам Управління верховного комісара ООН з прав людини та інших міжнародних організацій.

Також Моніторингова місія ООН з прав людини закликає їх не забороняти діяльність Меджлісу кримськотатарського народу та припинити переслідування його членів.

Крім того, у доповіді пропонується припинити «практику перевезення українських громадян, арештованих у Криму, на територію Російської Федерації, оскільки це порушує Резолюцію 68/262 Генеральної Асамблеї ООН».

У документі зазначено, що більшість рекомендацій, наведених у попередніх доповідях місії, не виконано, тому вони залишаються актуальними.

Спецслужби Польщі виявили пристрої, які, ймовірно, призначені для прослуховування засідання уряду

вівторок, 7 травень 2024, 11:59

У Катовіце, де 7 травня мало відбутися засідання Ради міністрів Польщі, спецслужби знайшли і демонтували пристрої для підслуховування. Про це інформує Reuters, передають Патріоти України. Як зазначається, у вівторок, 7 травня, Рада міністрів Польщі зби...

"Неслась інформаційна хвиля": У ГУР сказали, чи існує загроза Україні з боку Придністров'я

вівторок, 7 травень 2024, 11:28

Для України наразі немає загрози з території невизнаного Придністров’я. Принаймні серйозної, якщо подивитись об'єктивно. Таку думку висловив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону. Водноч...