​"Пару раз я думав, що Наталя Яресько заплаче", - британський журналіст розповів, як міністром фінансів уряду Яценюка пережила найтяжчий рік з Україною

Держапарат був майже розвалений, в країні війна, шалена інфляція і падіння виробництва. Ті, хто йшов в уряд не красти, а робити важку роботу, звісно пережили не найлегші часи у своєму житті. Чи була такою Наталя Яресько?

Перед колишнім міністром фінансів України, американкою українського походження Наталією Яресько стояло нездійсненне завдання врятувати українську економіку від колапсу. Звісно, кожен урядовець крім особистої чесності має бути ще й дуже вправним фахівцем-управлінцем. Наскільки людиною на своєму місці виявилась американська українка на посаді міністра фінансів буде ще оцінено в майбутньому, ввважають Патріоти України. А от те, що вона справді уболівала за свою справу і Батьківщину своїх пращурів свідчить британський журналіст Тім Джуда на сторінках Time. Стаття вийшла під промовистою назвою "Як одна жінка намагалась врятувати Україну від економічного колапсу"

«Пару раз я думав, що Наталя Яресько заплаче, – розповідає він. – Але вона цього не зробила. Одного вечора в травні 2015 року, ми сиділи на терасі її будинку під Києвом. Поки ми розмовляли, всі емоції через спробу врятувати Україну від економічного колапсу вийшли на поверхню. Проте кожного разу міністру фінансів вдавалося відновити самовладання. Її дві дочки у віці 17 і 11 років, заходили і виходили, задаючи питання з домашнього завдання. «Я відчуваю неймовірний тиск», – говорила їхня мати. Виживання України як держави було під загрозою і «у нас немає іншого вибору, крім як домогтися успіху».

Статистичні дані, за словами Джуди, були плачевними, адже в 2014 році обсяг промислового виробництва знизився на 21%, а гривня втратила 69% своєї вартості у відношенні до долара. Країна втратила територію, ресурси, промисловість, людей і ринки. Приблизно 40-60% економічної активності знаходилося в тіні. У першому кварталі 2015 року рівень зростання економіки був на 17,6% нижче, ніж роком раніше, нагадує журналіст.

Як зазначає Джуда, 23 роки бідності і фактично кримінального керівництва, і необхідність переконатися, що країна не впаде під тягарем своїх боргів, а також корупція – ця відповідальність лягла на плечі Яресько.

Журналіст також описує економічні та соціальні труднощі, з якими Україна стикалася з 1992 року – відкати, корупція і крадіжки. Ці фактори не давали державі, багатій на ресурси, з освіченим населенням вийти на один рівень з європейськими державами.

Яресько, продовжує Джуда, вступила на посаду міністра, прийнявши українське громадянство, через 9 місяців після закінчення протестів в Києві. Вона розповіла про випадок, коли один з помічників поцікавився, чи буде отримувати він звичайний оклад. Як з’ясувалося, пише політаналітик, міністр мала «підкупити» помічників, щоб ті не брали хабарі від інших людей, які були зацікавлені в тому, щоб дізнатися її розклад і інші цікаві дані. Яресько сказала «ні» – один пішов, один залишився.

Водночас, екс-міністр зазначила ліберальність українського суспільства. «Вона згадала про зустріч з міністром фінансів європейської країни, який сказав їй, що хотів би поговорити про «дискримінацію» російськомовного населення в Україні. В її кабінеті російська, англійська та українська мови використовувалися однаково. Вона сказала: «визначення «українець» – це член цього суспільства, а не етнічний українець», – написав Джуда.

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...

У Харкові затримали ремонтників, які "полювали" на мобільні вогневі групи та оборону міста (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:41

Двоє чоловіків готували серію повітряних атак на позиції ЗСУ. Серед основних цілей були фортифікаційні споруди, укріпрайони українських військ та мобільні вогневі групи. Для удару окупанти планували застосувати надважкі керовані авіабомби, передають Па...