"Перебувала в належному стані": Поліграфологи зробили заяву про експертизу щодо Савченко

Успіх перевірки на поліграфі залежить від трьох чинників: якості поліграфа, належного фізичного і психічного стану обстежуваного і рівня професіоналізму фахівця, який проводить тест.

Надія Савченко. Фото:24 канал

Факт голодування народного депутата України Надії Савченко жодним чином не позначився на результатах її перевірки на поліграфі. До перевірки "вона 4 доби вживала їжу". Про це сказав Обозревателю виконавчий директор Всеукраїнської асоціації поліграфологів Володимир Ведмідь, інформують Патріоти України.

Він пояснив, що подібна експертиза проводиться "виключно на підставі добровільної згоди об'єкта дослідження". При цьому, якщо такої згоди немає, тестований може досить просто звести результати нанівець: "сміх, розмови під час процедури, умисні надмірні вдихи, кашель та інші рухи спотворюють результати і є ознакою протидії", - розповів поліграфолог. І додав, що в такому випадку тестування припиняється.

За словами Ведмедя, успіх цього тесту залежить від трьох чинників: якості поліграфа, "належного фізичного і психічного стану обстежуваного" і рівня професіоналізму фахівця, який проводить тест.

Поліграф, який використовувався в тесті з Савченко, відповідає "американським стандартам ASTM" і "працює в Україні вже більше року". "Поліграф обдурити не можна, як не можна обдурити будь-який технічний прилад, адже обман можливий тільки в людському спілкуванні", - підкреслив фахівець.

Ведмідь також запевнив, що не сумнівається у високому професіоналізмі фахівців Київського інституту судових експертиз, які працюють на поліграфі.

Що стосується стану самої Савченко, то він нагадав про те, що спроба провести експертизу здійснювалася двічі. "Перший раз експерти так і не приступили до дослідження через невідповідність стану пані Надії відповідним вимогам", - сказав він.

У той же час "друга спроба була здійснена через 4 доби після того, як Надія припинила голодування, тобто вона 4 доби вживала їжу", - підкреслив експерт. "Таким чином, згідно з висновком експертів, підекспертна на момент проведення експертизи перебувала в належному стані, який, як ви знаєте, об'єктивно оцінюється приладом", - сказав Ведмідь.

У цьому контексті він зауважив: "Зараз можна почути багато спекуляцій на тему голодування і поліграфа, однак, на мою думку, це не більше ніж спекуляції зацікавлених сторін. Тестування не проводилося в період голодування. Давайте дочекаємося висновків експертів".

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...