Перенос посольства США до Єрусалима: На акціях протесту більше 52 осіб убито, близько 2400 поранено

Рішення адміністрації Трампа перевести своє посольство в Єрусалим не враховує палестинські претензії. Палестинці запевняють, що Східний Єрусалим – майбутня столиця саме Палестинської держави.

Протести палестинців. Фото: Рейтерс.

Більше 50 палестинців убито ізраїльськими військовими на кордоні сектора Газа і Ізраїлю під час акції проти відкриття посольства США в Єрусалимі. Близько 2400 осіб отримали поранення, в тому числі 35 - вогнепальні. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на представників міністерства охорони здоров'я Палестинської автономії, передають Патріоти України.

За даними телеканалу Al Jazeera, в протестах беруть участь близько 10 тисяч палестинців. Деякі протестувальники намагалися перетнути прикордонне загородження. Ізраїльські військові звинуватили контролююче Палестинську автономію угруповання ХАМАС в підбурюванні.
Напередодні армія оборони Ізраїлю за допомогою листівок закликала жителів Гази відмовитися від масових протестів і не перетинати прикордонні загородження. У грудні 2017 року президент США Дональд Трамп прийняв рішення про перенесення американського посольства в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалиму. Рішення Трампа піддали різкій критиці лідери арабських країн, а також представники Євросоюзу.

Це спірне рішення. Після Шестиденної війни (5-10 червня, 1967), Ізраїль анексував Східний Єрусалим. Цей крок досі не визнаний світовою спільнотою. Ізраїльський уряд офіційно вважає Єрусалим своєю столицею: ізраїльський парламент, президент, прем'єр-міністр і більшість міністерств базуються в Єрусалимі. Всі іноземні посольства знаходяться в Тель-Авіві. І хоча Ізраїль стверджує, що Єрусалим – їх «вічна, неподільна» столиця, палестинці запевняють, що Східний Єрусалим – майбутня столиця Палестинської держави. Святі місця Єрусалиму шануються євреями, мусульманами та християнами.

Рішення адміністрації Трампа перевести своє посольство в Єрусалим не враховує палестинські претензії.

Значення рішення США

У 1995 році Конгрес США ухвалив, що посольство США буде перебувати в Єрусалимі. Протягом більше двох десятиліть президенти США – як республіканці, так і демократи – кожні шість місяців підписували відмову, що дозволяє їм відстрочити перенесення посольства з Тель-Авіва до Єрусалиму з міркувань національної безпеки.

Під час передвиборної кампанії, Трамп обіцяв перемістити посольство. Дотримавши слова, він зробив Сполучені Штати єдиною країною в світі з посольством у Єрусалимі. Джеймс Каннінгем, позаштатний науковий співробітник Центру Південної Азії Atlantic Council, з 2008 до 2011 року був послом США в Ізраїлі. У недавньому інтерв'ю New Atlantist він згадує, що навіть коли посольство знаходилося в Тель-Авіві, він проводив багато часу в Єрусалимі.

«Там знаходяться урядові установи, тому більшість зустрічей з ізраїльським урядом – крім Міністерства оборони, яке базується в Тель-Авіві, – проходили в Єрусалимі, - сказав Каннінгем. - Я бував там регулярно; принаймні, кілька разів на тиждень».

На цей момент, американський посол разом з невеликим штатом переїдуть в консульську резиденцію США в південному районі Єрусалиму – Арнона. З 800 співробітників посольства більшість не будуть переїжджати з Тель-Авіва, поки не побудують нову будівлю посольства. Це може зайняти кілька років.

«З огляду на вимоги безпеки, важко взяти існуючий об'єкт і використовувати його як постійне посольство, - сказав Каннінгем. - В нормальних умовах, для того, щоб побудувати нове посольство, необхідно кілька років: як це було в Лондоні та інших містах».

Попередження

Союзники Сполучених Штатів на Близькому Сході застерігали Трампа від переміщення посольства США в Єрусалим. Король Йорданії Абдулла попередив, що це рішення буде мати «небезпечні наслідки » для Близького Сходу; король Саудівської Аравії Салман повністю відкинув план; президент Єгипту Абдель Фаттах ель-Сісі порадив Трампу не «ускладнювати» ситуацію на Близькому Сході. А президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган назвав це рішення «величезною помилкою» і сказав, що Туреччина відкриє власне посольство в Східному Єрусалимі, який, за його словами, повинен бути визнаний мусульманськими лідерами як столиця Палестини.

Трамп не звернув уваги на ці попередження. Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон сказав, що рішення Трампа було визнанням «реальності».

«Якщо ви не готові визнати, що Єрусалим є столицею Ізраїлю, і що посольство США має перебувати саме там, значить, ви опинилися по інший бік, - сказав Болтон в інтерв'ю ABC на цьому тижні 13 травня. - Усвідомлення реальності завжди підвищує шанси на мир».

Протести Палестини

Палестинці виступили проти цього рішення: на цьому тижні очікується ще більша кількість протестів. Наступний день після офіційного перенесення посольства – 70-а річниця того, що палестинці називають «накбой» (арабською «день катастрофи»): коли 700 000 палестинців було вигнано зі своїх будинків під час створення Ізраїлю в 1948 році. Незважаючи на похмурі прогнози про те, що рішення Трампа розпалить Близький Схід, реакції не було.

Наслідки для Сполучених Штатів

Каннінгем зазначив, що рішення Трампа щодо посольства вже відбилося на становищі Сполучених Штатів на Близькому Сході. «Це ускладнює ту роль, яку Сполучені Штати традиційно грали на Близькому Сході щодо Ізраїлю, - сказав він. - Палестинці вкрай вороже ставляться до Сполучених Штатів. Тому, навіть за відсутності перспектив для переговорів у найближчому майбутньому, говорити про мир і стабільність стало набагато важче».

«Він поставив під питання, чи зможуть Сполучені Штати зіграти посередницьку роль, як вони намагався в минулому робити з Ізраїлем та іншими країнами регіону», - сказав він. Каннінгем додав, що рішення про посольство прийнято не на користь США, але й не в інтересах Ізраїлю.

Державний департамент заявив, що адміністрація Трампа продовжить бути посередником у здійсненні довгострокової мирної угоди між Ізраїлем і Палестиною. «Це не позиція з питань остаточного статусу: як не про особливі межі Ізраїльського суверенітету в Єрусалимі, так і не про вирішення питання про спірні кордони», - йдеться в заяві.

В іншому інтерв'ю від грудня 2017 року, незабаром після того, як Трамп схвалив перенесення посольства, Каннінгем сказав, що рішення було «потенційно серйозною помилкою». «Якщо ви збираєтеся повністю змінити політику США, що проводиться десятиліттями, у вас повинна бути поважна причина, а також значні політичні та дипломатичні вигоди. Ні першого, ні другого в цьому рішенні я не бачу», - сказав Каннінгем.

Заява Трампа «не змінює реальності: ключове питання про статус Єрусалиму як столиці для Ізраїлю і Палестини відкрите: його все одно доведеться вирішувати, незалежно від наших заяв», - додав він.

30 березня на кордоні між сектором Газа і Ізраїлем палестинці розпочали багатоденну акцію протесту «Великий марш повернення». За словами організаторів акції, вони хочуть привернути увагу до долі жителів автономії, які, як стверджується, не можуть повернутися в будинки своїх предків на території Ізраїлю.

У ворога за добу значно поменшало автотранспорту: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 20 квітня

субота, 20 квітень 2024, 9:15

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.04.24 орієнтовно склали:

"Власне, ми бачили це": Експерт оцінив, коли окупанти можуть влаштувати новий наступ на Україну

субота, 20 квітень 2024, 8:57

Російська окупаційна армія найближчими місяцями намагатиметься здійснити нову хвилю наступу на Україну. До середини літа для путінських загарбників це буде єдина можлива ймовірність чогось досягти на полі бою, передають Патріоти України. У Кремлі посп...