Під каблуком у Путіна: Що таке законодавча влада в РФ або дивні фігури в російській Думі - Die Welt

У російській системі "керованої демократії" парламент відіграє допоміжну роль. Законодавча влада потрапляє в заголовки, в основному, через витівки і дивацтва депутатів.

Держдума РФ. Ілюстрація:www.rbc.ua

У новообраного парламенту Росії при Путіні мало влади. Якщо він і потрапить в заголовки, то тільки через витівки депутатів. На цей раз парламентарі зможуть привернути до себе увагу. Про це пише Юлія Смирнова в статті "Дивні фігури в російській Думі", опублікованій на сайті газети Die Weltt, зазначають Патріоти України.

На цьому тижні президент Росії Володимир Путін привітав депутатів новообраної Думи. У нижній палаті російського парламенту є одна велика перевага для Путіна: там немає жодного опозиціонера.

Правляча партія "Єдина Росія" отримала три чверті голосів, за допомогою яких зможе змінити конституцію. Решта місць зайняли "опозиційні партії, лояльні системі".

У російській системі "керованої демократії" парламент відіграє допоміжну роль. Законодавча влада потрапляє в заголовки, в основному, через витівки і дивацтва депутатів.

Наступні п'ять депутатів можуть наробити багато шуму в найближчі місяці.

В'ячеслав Володін: вірний солдат Путіна

"Є Путін - є Росія. Нема Путіна - немає Росії". Вперше цю фразу почули від Володіна восени 2014 на засіданні дискусійного клубу Валдай. До недавнього часу, будучи заступником голови адміністрації президента, Володін залишався на задвірках російської політики. Тепер він в центрі уваги, бо став спікером парламенту.

У Кремлі він відповідав за внутрішню політику і, був одним з найвпливовіших людей в Росії. Володіна вважають ініціатором процесу обмеження громадянських свобод з 2012 року і жорстким прагматиком.

Він - один з небагатьох високопоставлених чиновників в Росії, хто прийшов не зі спецслужб, а піднявся з провінції. Він народився в селі в Саратовській області, амбіції привели його в Москву, там він почав свою кар'єру в партії Путіна і увійшов до вузького кола влади. Російські ЗМІ навіть називають Володіна можливим кандидатом на пост президента в 2024 році.

Віталій Мілонов: проти геїв, Дарвіна і Lady Gaga

Віталій Мілонов - найвідоміший ворог геїв в Росії. До недавнього часу він був членом міської ради в Санкт-Петербурзі, де в 2011 році просував закон проти "гей-пропаганди". Він боровся проти концертів Мадонни і Lady Gaga в північному російському місті, тому що поп-співачки позитивно відгукувалися про геїв і лесбійок.

До ворогів Мілонов також зараховує Чарльза Дарвіна. Депутат вважає теорію еволюції "дурістю" і публічно обурювався через те, що її викладають в школі. У Санкт-Петербурзі він став брати участь в кампанії для "захисту" православних дітей від атеїзму в школах.

Протягом багатьох років Мілонов також виступає проти абортів. Тепер, ставши членом парламенту, він отримав ще більшу платформу для поширення своїх ультра-консервативних ідей.

Наталія Поклонська: "няшна" прокурор Криму

Ще один яскравий персонаж в новому парламенті - колишній генеральний прокурор анексованого Криму Наталія Поклонська. Приваблива держслужбовець стала зіркою YouTube завдяки своїм виступам на прес-конференціях.

У Японії, світловолоса жінка в формі стала героїнею популярної манги (коміксів), а в соціальних мережах - втіленням російського патріотизму в його крайньому вираженні. В її кабінеті висить фотографія останнього російського царя Миколи II. Його зречення від престолу в 1917 році не має ніякої юридичної сили, сказала вона в минулому році.


У Криму Поклонська активно боролася з противниками анексії. Вона особисто представляла звинувачення в суді у справі проти меджлісу, органу самоврядування кримських татар. В результаті в Росії Меджліс був заборонений як "екстремістська організація".

Ірина Яровая: Спеціаліст по тотальному стеженню

Свою політичну кар'єру Ірина Яровая почала в опозиції. Протягом десяти років вона була членом партії "Яблуко" і на початку 2000-х років працювала з Фондом "Відкрита Росія" олігарха Михайла Ходорковського. Але в 2007 році вона переїхала з далекосхідної Камчатки до Москви і вступила в правлячу партію "Єдина Росія".

Вона стала відомою як автор набагато жорсткіших законів про боротьбу з тероризмом, які були прийняті парламентом в цьому році. Так, в майбутньому російські телекомунікаційні провайдери повинні зберігати всі телефонні дзвінки, SMS-повідомлення та дані користувачів протягом шести місяців і в будь-який час надавати доступ до них спецслужбам.

Зараз ведеться робота над технічною реалізацією цих вимог. Яровая стала об'єктом ненависті для російських користувачів Інтернету, але партія нагородила її за зусилля. У новій Думі вона буде віце-спікером парламенту.

Андрій Луговой: людина з полонієм

У Сполученому Королівстві видано ордер на арешт Андрія Лугового за звинуваченням у вбивстві колишнього агента ФСБ Олександра Литвиненка. Британське судове розслідування дійшло висновку, що в листопаді 2006 року Луговой разом з іншим російським агентом отруїв Литвиненка радіоактивною речовиною полоній-210.

За словами судді Роберта Оуена, президент Росії Володимир Путін "швидше за все" схвалив вбивство. Але Луговой не боїться екстрадиції. З 2007 року він користується імунітетом як член парламенту партії ЛДПР.

В останній Думі, крім іншого, він вніс закон, який дозволяє російській владі блокувати сайти без рішення суду. У новій Думі він залишився в Комітеті з питань безпеки.

"Багато в чому Путін прискорив велику кількість тих подій, яким він намагався запобігти", - Блінкен

вівторок, 30 квітень 2024, 11:59

Росія переорієнтувала економіку на воєнні рейки, але це не принесе їй довгострокового успіху. Про це держсекретар США Ентоні Блінкен сказав на спеціальній зустрічі Всесвітнього економічного форуму "Глобальна співпраця, зростання та енергія для розвитку...

"Попри зв'язки з Кремлем": Червоний Хрест відмовився призупиняти членство російського відділення

вівторок, 30 квітень 2024, 11:28

Міжнародний рух Червоного Хреста вирішив не призупиняти членство російського Червоного Хреста, попри потенційні порушення правил нейтралітету. Про це повідомляє The Gardian із посиланням на розслідування міжнародних ЗМІ, передають Патріоти України. За...