Під крилом у Президента: Гонтарєва і її кримінальні справи, - ЗМІ

Джерела в правоохоронних органах запевняють: зібраних матеріалів достатньо, і для висунення звинувачень главі НБУ не вистачає тільки політичної волі.

В.Гонтарєва. Фото: Антикор.

Правоохоронні органи зібрали достатню доказову базу для затримання глави Національного банку України Валерії Гонтарєвої. На сьогодні від кримінального переслідування чиновницю захищає тільки політичний імунітет, пишуть Патріоти України з посиланням на «Коментарі».

«Факти, що вказують на можливу причетність Гонтарєвої до корупційних і шахрайських схем, ростуть, як сніжний ком. Джерела у правоохоронних органах впевнені: щойно глава НБУ втратить політичний імунітет, їй відразу ж можна буде пред'явити звинувачення за цілою низкою статей Кримінального кодексу. Всі матеріали вже зібрані і просто чекають своєї години», - йдеться у статті.

Видання відзначає, що зараз Генпрокуратура активно розслідує роль компанії «Інвестиційний капітал Україна» (ICU), яку раніше очолювала Гонтарєва, в історії так званих «грошей Януковича».

«Минулого місяця Печерський суд за клопотанням Генпрокуратури зобов'язав Нацкомісію з цінних паперів та фондового ринку провести позапланову перевірку діяльності ТОВ«Інвестиційний капітал Україна». Прокуратура вважає, що ICU може бути причетна до відмивання доходів, отриманих незаконним шляхом... Держбанки з благословення Мінфіну і НБУ активно перепродували ОВДП через приватних посередників, у яких і залишалися всі прибутки від цих угод. Супроводом сумнівних схем займалася компанія Гонтарєвої - на це прямо вказується в рішенні Печерського суду», - пишуть «Коментарі».

Факти, які свідчать проти Гонтарєвої, можуть спливти і в ході судового процесу у справі про розкрадання коштів з недержавного пенсійного фонду НБУ, до якого також має відношення ICU.

«Два тижні тому після двох років розслідування до Голосіївського райсуду Києва спрямовано обвинувальний висновок у кримінальному провадженні за фактом розтрати понад 600 млн грн колишніми керівниками фонду. Виведення грошей з КНПФ НБУ проводилося за участю фінансового брокера - компанії «Інвестиційний капітал Україна». Причому керівником і співвласником компанії в той момент була Гонтарєва, - йдеться у матеріалі.

Повідомляється, що слідство також займається вивченням банкрутства «ПлатинумБанку», який майже рік з відома керівництва Нацбанку використовувався як «фінансовий пилосос».

«Стандартний принцип МММ. У Нацбанку не могли про це не знати, а якщо знали, чому не вжили заходів? З середини 2015 року ключову роль у нагляді НБУ займає соратниця Гонтарєвої Рожкова, яка до цього керувала «Платинум банком». Саме тандем Рожкова - Гонтарєва дозволив піраміді по максимуму зібрати вклади населення і юросіб під надвисокі відсотки», - підкреслює банківський аналітик Олексій Комаха.

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...

Росія планує зірвати Глобальний саміт миру в Швейцарії – Зеленський

середа, 24 квітень 2024, 19:55

Росія має конкретний план для зриву Глобального саміту миру, який має відбутися у Швейцарії. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками держав-партнерів і міжнародних організацій, які працюють в Україні, передають Па...