Пішли територіальні претензії: "Львів - це польське місто, яке колись окупувала Україна", - віце-консул Польщі в нашій країні зробив провокаційну заяву - Ігор Марчук

Слідом за міністром закордонних справ та президентом Польщі, ще більш провокаційну заяву зробив дипломат сусідньої держави. Чекаємо на жорстку реакцію МЗС України.

Марек Запур

Віце-консул Генерального консульства Польщі в Луцьку Марек Запур завив, що Львів - польське місто, яке колись окупувала Україна. Про це на своїй сторінці в Facebook розповів завідувач відділом Рівненського краєзнавчого музею Ігор Марчук, повідомляють Патріоти України.

Віце-консул Запур зробив провокаційну заяву в ході круглого столу «Волинський експеримент Генрика Юзевського: дорога до польсько-українського примирення в міжвоєнний період» в краєзнавчому музеї Рівного.

«На круглий стіл прибув десант з Луцька на чолі з віце-консулом Мареком Запуром і професором Миколою Кучерепою, які презентували перевидані російською мовою щоденники Генрика Юзевського (польський політичний діяч - ред). Українські вчені на круглому столі чітко заявили, що захід є провокаційним і не варто відзначати дні народження польського окупаційного чиновника Юзевського, оскільки Польща захопила частину території УНР в 1919-1920 рр. Насправді «волинський експеримент» був спрямований на утвердження польської влади і полонізації, і асиміляцію місцевих українців», - пише Марчук за так званий період «санації» українських теренів за Пілсудського.

У відповідь на це, стверджує Марчук, віце-консул встав і заявив, що Української держави в той момент не було, а Львів - це польське місто. Запур порівняв, що в сучасності можна стверджувати, що Україна таким шляхом окупувала Крим і Донбас.

Однак, схаменувшись, Марек Запур, в коментарі виданню «Волінь24», заявив, що його фраза вирвана з контексту. За його словами, окремі учасники круглого столу «заявили, що в роки Речі Посполитої поляки окупували Львів».

«Я з тим не погодився. Сказав, що не можна говорити про окупацію, бо окупація - це коли одна держава захоплює частину іншої держави. ... Я сказав про те, що в 1918-му році Львів був польським містом(!). Адже відомо, що більшість населення Львова тоді були поляки», -недипломатично заявив дипломат.

Кримінальну статтю уточнювати не схотіли: Росія оголосила Зеленського в розшук

субота, 4 травень 2024, 16:53

Міністерство внутрішніх справ РФ оголосило президента України Володимира Зеленського в розшук. Про це повідомляють російські пропагандистські агентства РИА Новости і ТАСС та публікують відповідний скріншот з бази МВС РФ, передають Патріоти України. Заз...

"Військові туди ніколи не приходять": The Guardian дізнався, де в Києві ховаються від мобілізації

субота, 4 травень 2024, 14:47

Триває мобілізація в Україні, і в Києві є "острівець виживання" - житловий комплекс у заможному районі Києва, який не відвідують військові. Ухилянтів легше зловити у більш бідних районах, розповів 36-річний ІТ-менеджер Олександр, який спеціально переїх...