Після Грузії: Канадський колумніст передбачив війну РФ в Україні ще у 2008 році

"Путін - колишній апаратник КДБ, який назвав розпад Радянського Союзу "найбільшою геополітичною катастрофою 20-го століття". Ця заява розкриває його кровожерливість і моральну зіпсованість" - писав Джеффрі Кюнер.

Російські військові в Криму під час анексії. Ілюстрація:ukr.obozrevatel.com

Канадський оглядач Джеффрі Кюнер ще вісім років тому передбачив анексію Криму російським диктатором Володимиром Путіним і війну РФ проти України. Про це йдеться в публікації "Чи стане війна між Росією і Україною наступною в Європі?" від 12 жовтня 2008 року на сайті The Washington Times, інформують Патріоти України.

"Європа опинилася перед загрозою ще однієї великомасштабної війни. У 1939 році вторгнення нацистської Німеччини до Польщі призвело до Другої світової війни. Сьогодні детонатором може стати не Польща, а Україна. І агресором буде не Адольф Гітлер, а прем'єр-міністр Росії Володимир Путін (у 2008 році Путін був прем'єр-міністром РФ, - ред.)", - пише Кюнер.

Він констатує, що в руках Путіна Росія перетворилася в бандитську державу, в якій немає демократії, процвітає корупція, вбивають журналістів, інакомислячих садять до в'язниць, а засоби масової інформації контролюються владою.

"Путін - колишній апаратник КДБ, який назвав розпад Радянського Союзу "найбільшою геополітичною катастрофою 20-го століття". Ця заява розкриває його кровожерливість і моральну зіпсованість.

Радянський комунізм був найбільшою системою масових вбивств в історії. Він несе відповідальність за загибель понад 60 мільйонів людина. Розпад Радянського Союзу в 1991 році не був катастрофою, навпаки: це була перемога демократії, національного самовизначення і цивілізації", - зазначає канадський колумніст.

Кюнер нагадує, що в 1932-1933 роках радянський диктатор Йосип Сталін організував в Україні голодомор, внаслідок чого загинули більше 10 мільйонів чоловік. Він цитує професора монреальського університету Макгілла і провідного експерта по Україні Джеррі Келебея: "Жоден інший народ не страждав стільки під владою Москви, як українці. Якщо якась країна і заслужила право на національну державність, то це Україна".

Від короткого екскурсу в історію Кюнер переходить до тодішніх реалій: "Москва перебуває на марші. Після вторгнення в Грузію і встановлення влади Росії над сепаратистськими регіонами Південної Осетії і Абхазії Путін націлився на розчленування України. Російський диктатор не приховує свого презирства до незалежності Києва. На саміті НАТО в квітні він сказав президентові Бушу, що Україна - "навіть не справжня держава", і що більша частина її території була "віддана" Росією. Путін попередив, що Україна "припинить своє існування як держава", якщо наважиться вступити в НАТО".

Далі оглядач з неймовірною точністю описує механізм анексії Криму Росією, реалізований в 2014 році - через шість років після публікації.

"Основна мета Москви полягає в тому, щоб вирвати Кримський півострів з-під контролю Києва. Більшість жителів Криму становлять етнічні росіяни. Ще важливіше те, що в Севастополі базується Чорноморський флот Росії. Відповідно до договору від 1997 року між двома країнами, російський флот повинен піти звідти до 2017 року.

Президент України Віктор Ющенко відмовляється продовжити термін оренди, справедливо побоюючись, що Москва планує залишитися на невизначений час і в кінцевому підсумку анексувати весь Крим. Російське керівництво вже заявило, що не покине базу в Севастополі, а морське право Києва на Росію не поширюється", - йдеться в публікації.

"Крім того, Росія роздає тисячі російських паспортів своїм прихильникам у Криму. План полягає в повторенні того, що вже відбулося в Південній Осетії і Абхазії: створити привід для відправки до Криму російських "миротворців" для захисту нібито російських громадян", - продовжує Кюнер.

Він вказує, що Україна - це велика і сильна у військовому відношенні країна, яка добре пам'ятає про російське панування.

"Будь-яка спроба Москви розколоти її наштовхнеться на запеклий опір. Це може викликати кровопролитну війну між Росією і Україною, в яку неминуче будуть втягнуті Польща і країни Балтії - а всі вони члени НАТО. Войовничий націоналізм Путіна загрожує загальноєвропейською пожежею", - пише автор матеріалу.

Він розуміє, що битва за Україну - це не тільки випробування сили волі регіонального масштабу, а й бій за майбутнє Європи і роль Росії в ньому.

"Україна - це стратегічний бастіон, що протистоїть російській експансії, східний вал західної цивілізації. Київ - це не просто якась провінційна столиця великої Росії, це наріжний камінь європейського континенту. Саме тому Україна прагне увійти в НАТО і Європейський Союз.

Саме тому Москва відчайдушно намагається зірвати інтеграцію України в євроатлантичний альянс. Процвітаюча і плюралістична православна слов'янська держава на російських рубежах буде привабливою альтернативою жорстокої диктатури Кремля.

Успішна Україна зможе прокласти дорогу до перемоги ліберальної демократії в Росії. А Путін готовий зробити все можливе, щоб не допустити цього, в тому числі, можливо, штовхнути Європу у нове катастрофічне кровопролиття масового масштабу. Сьогодні ми всі українці", - резюмує Кюнер.

"Правду кажучи": Виснажені українські війська потребують не лише артилерії, є ще одна проблема, - Business Insider

вівторок, 30 квітень 2024, 15:43

Нова американська зброя допоможе Україні протистояти російським атакам, але може пройти деякий час, перш ніж країна зможе перехопити ініціативу, передають Патріоти України. Як пише Business Insider, Україна отримала вкрай необхідний поштовх у війні, ко...

У списку може бути Нетаньягу: МКС хоче видати ордери на арешт ізраїльських чиновників, у США пригрозили "помстою"

вівторок, 30 квітень 2024, 15:26

США та їхні союзники стурбовані тим, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) може видати ордери на арешт ізраїльських чиновників саме тоді, коли країна наближається до угоди про припинення вогню з ХАМАС, що потенційно може поставити під загрозу, повідомл...