Пів-Ради вже немає в країні: Замість роботи з виборцями нардепи полетіли на Мальдіви

З 20 депутатських приймалень на роботі виявилися лише одиниці - в країні на травневі свята залишаються лише чергові.

Замість роботи з виборцями нардепи полетіли на Мальдіви. Фото: mandarin-tours.com.ua.

Спікер Ради Андрій Парубій має намір дисциплінувати депутатів, яким днями втричі підвищили зарплату, штрафами за прогул засідань. Але крім роботи під куполом, в обов'язки слуг народу входить прийом громадян. У графіку сесії нинішній тиждень відводиться саме на це, але, як з'ясувалося, застати депутата на робочому місці - завдання не з легких. Колеги кажуть: всі давно на Кубі і Мальдівах, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Графік нардепів

Наша легенда така: хочемо запропонувати депутату Кодекс етики парламентарія. Набираємо номери громадських приймалень мажоритарників від БПП. «Важкувато буде зустрітися. Можливо, на днях (шеф) буде на окрузі - ми дізнаємося про приїзд за пару днів, у них в Києві графік не нормований. Приходьте, поспілкуємося», - розвів руками Роман Майданюк, помічник мажоритарного депутата Руслана Демчака (Вінницька обл.)

Немає на господарстві і краматорчанина Максима Єфімова: спілкуватися з ним запропонували в епістолярній формі: «Несіть ваше звернення, розглянемо». Схожа ситуація у Анатолія Евлахова (Чернігівська обл.): «Робіть письмову пропозицію, на тижні його не буде», - повідомила помічниця, записавши ім'я і прізвище.

Шанс зустрітися особисто (правда, примарний) є лише з Михайлом Довбенко (Івано-Франківськ, Галич): «Він може приїхати на тижні, у нього і графік зустрічей складено», - без оптимізму сказала асистент Наталія Калабанька.

У «Народному фронті» ситуація трохи краща. Дніпродзержинський депутат Олександр Дубінін готовий вислухати наші пропозиції з 10:00 до 14:00 вівторка. «Хоча він приймає, поки є люди, - приходьте, зустрінетеся», - обнадіяла помічниця. «Фронтовик» з Нововолинська Ігор Гудзь не приймає, оскільки відряджений до Мінська. «Ось буквально зараз починається візит - тим більше, зараз Страсний тиждень», - уточнила працівниця приймальні.

А помічник козака Гаврилюка (обирався в Ірпені Київської області) повідомили, що прийом буде тільки після вихідних. «Скільки цих свят ... Великдень, зустріч вдома, поминальну неділю - теж. Решту часу - на окрузі: на курорти часу немає», - сказав сам Гаврилюк.

Контакти в прийомних мажоритарників від «Самопомочі» Ірини Подоляк і Тараса Пастуха мовчать. Зате за номером офісу одеського нардепа Сергія Ківалова бадьоро відповіли: «Клініка!» - А дізнавшись про мету дзвінка, передали трубку помічниці. «Записатися можна, але аж на липень: до цього зустрічі розплановані», - повідомили у Ківалова.

Чергові в Раді

«Насправді цей тиждень багато хто вирішив записати собі у відпустку - пів-Ради вже немає в країні», - сказав один з депутатів.

«Намагатися вплинути на трудову дисципліну зараз безперспективно - потрібно міняти закон про вибори, щоб не можна було вставляти в партійну «лінійку» грошових кандидатів, - вважає нардеп Сергій Каплін. - А ще - додати в регламент норму про відкликання мандата після декількох пропусків засідань».

Втім, поїхали не всі. «Сьогодні я пройшовся по урядовому кварталу, зустрів пару колег - кудись поспішали. Так що дехто ще в Києві, - каже нам позафракційний Дмитро Добродомов. - Але врахуйте, що тиждень специфічний: буде Чистий четвер, за ним - Страсна п'ятниця. Люди в клопотах, передпасхальний час».

За словами Добродомова, фракції перед святом складають графік чергових: «Це ті, кому доведеться святковий тиждень сидіти в Києві. Основне коло спікерів, експерти (енергетика, агросектор). А є майстри на всі руки".

Екс-нардеп, політексперт Тарас Чорновіл пояснив: документ про діяльність партій у вихідні пише їх секретаріат. «Там розписується, хто і в які дні повинен бути на своєму місці і на зв'язку. «На підхваті» в основному ті, кому нікуди їхати: у кого немає бізнесу, хто працює на грантові проекти. Тих, хто купив місця в списках за свої гроші і літає на Мальдіви, це не стосується», - сказав він.

Готель, в якому жив Хемінгуей

Джерело в Раді назвав популярні маршрути сезону. «Куба, Домінікана, Мальдіви, Сейшели. Занзібар популярний, хоч і небезпечно. Що саме цікавить депутатів в закордонних турах, розповіла екс-менеджер одного з VIP-туроператорів.

"Цінують ексклюзивність, недоступність для туристів-співвітчизників, самітність. І родзинку - те, що є тільки в цьому готелі або на острові. «Наприклад, на Мальдівах серед десятків островів є кілька, де тримають акул, там можна занурюватися з аквалангом. А екс-директор танкоремонтного заводу жив в готелі, де творив Хемінгуей", - сказала менеджер.

Депутати багатші селяться в номерах з двома-трьома спальнями, виходом до океану (в ідеалі - зі своїм пляжем і шезлонгом), джакузі і особистою покоївкою. «Просять повну пропозицію і викреслюють з неї те, що вважають дорогим. А економлять на перельотах: трансатлантичні - бізнес-класом, по континенту - в економі, - пояснила нам менеджер. - Деякі орієнтуються на «сусідів по парті»: був випадок, коли колега нашого клієнта похвалився поїздкою в Домінікану. Сказав, що витратив там $20 тис. і «круто відпочив». Ми порахували - реально програма коштує $50 тис. Виходить хвастощі навпаки».

Самі нардепи про плани на відпустку вважають за краще не поширюватися. Наприклад, Борислав Береза розповів, що на свята залишиться в Києві. Олександра Кужель збирається на Азовське море, а ще кілька людей запевнили, що поїдуть максимум до Львова.

Нагадаємо, своїм останнім розпорядженням на посаді спікера Гройсман майже в три рази підвищив оклад депутатам. Збільшився і фонд оплати праці помічників депутата, яких тепер може бути більше п'яти замість старих чотирьох.

Росія планувала закінчити війну до 9 травня: Мусієнко розповів про стратегію ворога

середа, 1 травень 2024, 6:56

Росія планувала закінчити війну в Україні до 9 травня 2024 року, адже вважала, що Київ не вистоїть без допомоги США. Таку думку в ефірі телемарафону висловив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, передають Патріоти України....

Втраті Очеретиного можна було запобігти? Експерт пояснив, що завадило ЗСУ тримати оборону

середа, 1 травень 2024, 6:50

Українські військові могли б тримати оборону не один місяць поспіль в Очеретиному, проте відбулися події, яких буде потребувати серйозне розслідування. Про це в ефірі “Еспресо” розповів військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олексан...