"Пора!": В Білорусі викарбували монету із закликом до боротьби з московськими окупантами (фото)

Монета присвячена місту Могильову і його меру Йосипу Леоновичу, який скликав городян на масову різанину московських окупантів в 1661 році, чим звільнив місто і повернув магдебурзьке право.

В Білорусі випустили монету із закликом різати московських окупантів. Фото: Нова нива.

У Білорусі випустили пам'ятну монету, викарбувану в рамках проекту "113 міст", на якій розміщено заклик "Пора! Пора!" з підписом бургомістра Могильова Йосипа Леоновича, який скликав городян на масову різанину московських окупантів в 1661 році. Про це повідомляє "Наша Нива", передають Патріоти України.

Ці слова належать до періоду 13-річної війни між московитами і Річчю Посполитою, в ході якої могильовчани звільнили від московських окупантів своє захоплене місто. Сигналом до початку повстання став цей відбитий на монеті вигук бургомістра - "Пора!".

За день могильовчани розгромили московський гарнізон, і за це влада повернула місту відібране магдебурзьке право, а також дала новий герб.

За оцінками істориків, в ході різанини в лютому 1661 року городянами був повністю знищений семитисячний гарнізон московського царського війська.

Відзначається, що сувенірна монета, присвячена Могильову, випущена тиражем в 100 одиниць. У серії "113 міст Білорусі" це не перша монета - раніше були випущені "рублі" Слуцька, УЗД, Клецька і інші.

Окупанти намагаються обійти Часів Яр з флангів, але успіхів не мають: Військовий розповів, що відбувається

субота, 27 квітень 2024, 6:22

Противник намагається обійти Часів Яр з лівого та правого флангів, щоб взяти в оперативне оточення. Внаслідок цього йдуть дуже складні бої в Іванівському та Богданівці. Водночас протягом останніх тижнів ворог не зміг досягти значних успіхів в обох насе...

Москва заскочена зненацька. Стратегія ППО РФ не розрахована на українські технології, — Newsweek

субота, 27 квітень 2024, 5:58

Найгірше щодо загрози з неба для держави-агресора тільки починається. Росії терміново треба переглядати концепцію протиповітряної оборони. Однак швидко це не вийде, навіть якщо вдасться намацати правильні рішення. За словами аналітика RAND Маттіаса Еке...