​Про що у Києві говорили Меркель та Порошенко (відео)

Для Києва головним питанням, безумовно, було збереження санкцій ЄС проти держави-агресора, як і збереження загальноєвропейської солідарності у цьому аспекті.

У четвер, 1 листопада, канцлер Німеччини Ангела Меркель з офіційним візитом відвідала Україну і зустрілася з президентом Петром Порошенко, нагадують Патріоти України. На закритій зустрічі політики обговорили ситуацію на Донбасі, реалізацію Мінських домовленостей, санкції щодо РФ і російську блокаду в Чорному і Азовському морях.

Ситуація на Донбасі

Петро Порошенко та Ангела Меркель засудила наміри окупантів провести нелегітимних виборів у непідконтрольних Україні районах Донецької і Луганської областей.

Сторони заявили, що проведення нелегітимних виборів на окупованих територіях свідчить про неготовність Кремля до мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Порошенко нагадав, що Рада зробила важливий крок, продовживши дію закону про особливий статус ОРДЛО, і підкреслив, що вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей можуть проходити тільки за українським законодавством після забезпечення безпеки в регіоні.

Санкції

Меркель повідомила, що Німеччина виступатиме за продовження введених Європейським союзом санкцій відносно РФ.

Скасування обмежень можлива лише в разі, якщо Росія буде дотримуватися Мінських домовленостей і буде прогрес у врегулюванні ситуації на Донбасі.

У свою чергу Петро Порошенко закликав Москву «Не брязкати зброєю на фронті», а вивести свої війська з Донбасу.

Нові економічні санкції, які Росія ввела щодо України, Порошенко назвав очікуваними. У список, за невеликим винятком, потрапили «дуже гідні люди», включаючи його сина, чиновників з АП, народних депутатів і членів уряду. Голова держави порівняв перебування в списку з державною нагородою.

Російські провокації в Азовському морі

Україна і Німеччина засудили блокування Росією судів в Азовському морі і Керченській протоці.

Сторони домовилися докладати всіх зусиль, щоб змусити Росію дотримуватися міжнародного права.

Північний потік-2

Позиція Меркель за проектом будівництва російського газопроводу Північний потік-2 не така критична, як позиція Києва. Канцлер Німеччини виступає за збереження транзиту газу по території України після 2019 року.

Двосторонні відносини

Німеччина надасть Україні 2 мільйони євро для створення центрів передового досвіду.

В Україну був спрямований німецький експерт для допомоги в питаннях поліпшення децентралізації.

Товарообіг між Україною і Німеччиною зріс більш ніж на 20%.

"Намагаємося робити те, що треба": Комбриг назвав цілі росіян на Бахмутському напрямку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:30

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", полковник ЗСУ Павло Паліса розповів в інтерв'ю "Суспільному", що на околицях Бахмута противник намагається наростити зусилля в смузі оборони бригади й також по сусідах - з метою прорвати оборон...

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...