Приємні спогади про Амстердам? Екс-міністр охорони здоров'я хоче зробити головними ліками для атошників коноплю

Автори законопроекту у ВР вважають, що дозвіл на вирощування марихуани, маку та коноплі в Україні пожвавить фармацевтичний бізнес.

В Україні запропонували дозволити вирощування коноплі для виробництва ліків.Ілюстрація:obozrevatel.com

У Раді з'явився черговий спірний законопроект, який спрощує вирощування марихуани і маку для виробництва ліків. Його ініціатор - екс-міністр охорони здоров'я, позафракційний нардеп Олег Мусій. Про це пишуть Вести, зазначають Патріоти України.

Для підтримки він запросив групу депутатів з різних фракцій. Агітувати колег було складно - багато хто відмовився йти в співавтори проекту на таку неоднозначну тему.

По дорозі США і Канади

Законопроект докладно описує, хто і в яких умовах може вирощувати рослини, що містять наркотики - снодійний мак і коноплю (зараз це практично неможливо). Для початку потрібно закупити обладнання, потім отримати ліцензію від Кабміну.

У коментарях депутати додатково підкреслюють - ніяких плантацій під відкритим небом не буде. Тільки сучасні технології. "Звичайно, тільки закрите виробництво - теплиці під охороною.

Це треба передбачити, а то і на балконі почнуть вирощувати. Якщо правильно організувати процес, можна отримати додаткові мільйонні доходи в бюджет. Америка, Канада давно йдуть цим шляхом, а ми чогось боїмося", - говорить один з авторів проекту, нардеп від БПП Борислав Розенблат.

Сировина для фармацевтів

Якщо все піде, як задумали автори, в Україні пожвавиться фармацевтичний бізнес. "Для виготовлення ліків нам потрібна власна сировина, оскільки зараз ми закуповуємо її в Індії. Тому ми пропонуємо спростити виробництво опіуму і канабісу", - вважає ініціатор закону Олег Мусій. І зараз у нас продають ліки українського виробництва, на основі імпортних наркотичних речовин. Найвідоміший з них - морфін, який прописують в основному онкохворим.

За словами головлікаря Харківського хоспісу Віталія Екзархова, нестачі з ліками немає і лікарі ними цілком задоволені. «"Використання необмежено, призначаємо стільки, скільки потрібно хворим. З-за кордону отримували знеболюючі пластирі, але вони виявилися гіршими", - сказав він.

Ліки з марихуани не зніматимуть біль ефективніше за морфій. Але вважається, що вони підвищують настрій у пацієнтів і допомагають при хронічних мігренях, які виникають при контузії. Крім ракових хворих, за словами авторів проекту, претендувати на них можуть бійці АТО, що опинилися в госпіталях. "Атошники" заздалегідь підсміхаються, але проти досягнень цивілізованого світу йти не будуть. "Якщо зроблять дієві і безпечні ліки, які допоможуть вгамувати хронічні болі, то хто ж проти!" - каже ветеран АТО Ярослав Бондаренко.

Традиційні українське ліки

Представники нетрадиційної медицини впевнені, що конопля - трава лікувальна, і незаслужено завоювала погану славу. "Будь-яка трава лікує, не виняток і коноплі. Якщо робити настоянку на молоці, то можна камені виводити. Інше питання - кому вони в руки потраплять і як використовувати. Скільки я говорила молоді - курити не можна. Але вони ж так розслабляються!"- вважає травниця з Вінницької області Людмила Ружило.

За її словами, до недавнього часу в селах сіяли коноплю на городах поряд з маком. А отриманий продукт використовували в їжу: "Я маленька була, і то пам'ятаю, що батьки конопель в їжу додавали. Ні маковим, ні конопляним насінням ніхто не зловживав".

Торують залізницю до Донецька: Окупанти запустили з порту Маріуполя до Волновахи перший поїзд (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 4:15

Перший поїзд вийшов з порту в окупнованому Маріуполі і попрямував до станції Волноваха в четвер, 2 травня. Про це заявив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко на своєму Telegram-каналі. . Посадовець також звернув увагу на "першу платформа ...

2PZD-21 вже пройшов показові запуски: Китай презентував свій покращений аналог гіперзвукової ракети "Кинджал"

п’ятниця, 3 травень 2024, 2:35

У Китаї розробили аналог російської гіперзвукової ракети "Кинджал". Влада КНР вже показала відео використання ракети, повідомляє Defense Express. . Як зазначає видання, ракета відома під індексом 2PZD-21. Вперше китайці показали свою розробку у листоп...