Приймемо новий: Парубій пояснив, що зробить ВР, якщо Конституційний Суд скасує закон про люстрацію

"Я впевнений, що немає ніяких підстав ставити закон про очищення влади під сумнів", зазначив спікер ВР.

Андрій Парубій. Фото:tsn.ua

У разі якщо Конституційний Суд визнає неконституційними положення так званого закону про люстрацію, Верховна Рада може прийняти новий закон. Про це в ефірі телеканалу 112 Україна заявив спікер парламенту Андрій Парубій, передають Патріоти України.

"Я дуже сподіваюся, що Конституційний Суд не прийме ніяких рішень, які могли б поставити під сумнів цей закон. Я впевнений, що немає ніяких підстав ставити закон ("Про очищення влади". - ред.) під сумнів", - зазначив він .

Голова Верховної Ради додав, що, якщо закон все-таки буде скасовано, "в українського парламенту є достатньо політичної волі, щоб повторно прийняти такий закон, можливо, уточнений".

"Я міг би виступити ініціатором такого законопроекту", - сказав Парубій.

Сьогодні в Конституційному суді пройшли закриті слухання щодо закону про люстрацію. При цьому напередодні повідомлялося, що КС збирається визнати його неконституційним.

Закон "Про очищення влади" (про люстрацію) був прийнятий Верховною Радою України 16 вересня 2014 року. 9 жовтня він був підписаний президентом Петром Порошенко, а через тиждень вступив у силу.

Законом обмежується право для високопоставлених чиновників часів президента Віктора Януковича займати посади в органах державної влади на 5-10 років. 20 січня 2015 року 47 депутатів Верховної Ради подали до Конституційного Суду подання про перевірку закону на відповідність Конституції.

19 червня 2015 року Венеціанська комісія на своїй сесії в Італії прийняла звіт щодо українського закону про люстрацію. В цілому він був схвалений комісією, однак вона висловлювала зауваження, що він поширюється на дуже широке коло громадян, а також рекомендувала змінити положення закону, що встановлює 10-річну заборону на роботу у владі чиновникам, які неточно вказали своє майно в минульрічних податкових деклараціях.

На думку членів комісії, люстрацію і боротьбу з корупцією потрібно законодавчо розділити. У березні цього року Венеціанська комісія знову нагадала про рекомендації внести зміни в український закон.

До речі, за півтора року в Україні за цим законом були звільнені 940 чиновників з 5 тисяч.

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...