Приклад для НАБУ: В Румунії за корупцію посадили 16 міністрів і брата екс-президента

Румунія - колись найбільш корумпована європейська країна - тепер впевнено вирвалася в лідери з боротьби проти корупції.

В Румунії антикорупціонери наводять жах на міністрів і бізнесменів. Скріншот.

Румунію ще кілька років тому вважали найкорумпованішою країною в Європі. Тепер вона - лідер у боротьбі проти корупції. Секрет - у нових механізмах, які запрацювали, можливо й не одразу ефективно, але досить активно. Про румунський досвід протидії "нечистим на руку" чиновникам розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Це - не кадр з голлівудського бойовика. Це - будні румунських борців із корупцією. Вони безжальні до любителів хабарів. З ними неможливо домовитися. Що не день, то гучне затримання. Брат колишнього президента Румунії - найбільший улов. Його судили минулого тижня.

"Брат Траяна Бесеску - Мірча - був засуджений до чотирьох років позбавлення волі за шантаж і отримання вигоди за вплив на ухвалення рішень".

Усе це - справа рук детективів місцевого антикорупційного директорату. Прообразу нашого Національного антикорупційного бюро. Ось, наприклад, у наручниках привезли великого бізнесмена.

"Він вступив у змову з чиновниками і вдвічі завищив вартість своїх послуг. За це його точно посадять".

але шлях до такого наступу на корупцію не був швидким. Ситуація в Румунії чимось нагадує Україну. Роками рівень корупції зашкалював. Вирішальна для антикорупційної війни зустріч відбулася в Снагові - колишній резиденції Чаушеску під Бухарестом. Саме тут у 1996 році зібралися лідери румунської держави і вирішили: далі так жити не можна.

"На рівні держави сформулювали меседж: корупція - це загроза національній безпеці. І відтоді всі державні інституції, зокрема і спецслужби, почали боротися із цим явищем", - розповідає колишній радник президента Румунії Юліан Кифу.

"На початковому етапі їм також не вдавалося все одразу. А потім, вже коли набули відповідного досвіду, змінили законодавство, усе це в комплексі дало результат", - каже посол України в Румунії Теофіл Рендюк.

Спочатку могли похвалитися лише сотнею справ на рік. І маловідомими іменами. Тепер справ тисячі. Лише за останні три роки за хабарі і відкати посадили п'ятьох генералів, двох лідерів партій, 16 міністрів, двох прем'єрів, 25 депутатів.

Тепер у румунів усе прозоро. Декларації чиновників - у відкритому доступі. В Україні про такий реєстр поки що тільки говорять.

"Якщо чиновник не може пояснити джерело походження коштів, його майно конфіскують", - каже колишній радник президента Румунії Юліан Кифу.

Місцевих борців з корупцією бояться не лише чиновники, а й олігархи. Одного з найзаможніших громадян Румунії Джіджі Бекалі від в'язниці за махінації не врятували ні мільярдні статки, ні могутні зв'язки.

"Зараз у нас справді можуть посадити будь-кого. Нам вдалося досягти саме такого ставлення до корупції", - розповідає голова громадської організації "Румунська академія суспільства" Аліна Мунгіу-Піппіді.

Але головне, вважає активістка, румунські борці з корупцією цілком незалежні. Їхні зарплати рахуються тисячами. Термін недоторканності - 5 років. Румунія - колись найбільш корумпована європейська країна - тепер впевнено вирвалася в лідери з боротьби проти корупції.

"Дякую за довіру. Ми будемо продовжувати в тому ж дусі!", - каже голова національного Антикорупційного директорату Румунії Кодруца Кьовіци.

    Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

    п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

    Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

    Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

    четвер, 18 квітень 2024, 23:54

    Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...