Приклад для наслідування: За зображення на карті Грузії без Абхазії і Південної Осетії введуть кримінальне покарання

Як кажуть ініціатори внесення даних змін до Кримінального кодексу Грузії, рішення було прийнято на тлі зростаючої в країні російської пропаганди.
Окупована Абхазія - це все одно Грузія. Фото: соцмережі.

Виготовлення, розповсюдження або ввезення в Грузію карт, на яких країна зображена без Абхазії і Південної Осетії може стати кримінально караним. Відповідний законопроект, внесений до парламенту правлячою партією «Грузинська мрія» і вже зареєстрований. Автори законопроекту пропонують штраф або ж позбавлення волі строком на два роки в якості покарання за навмисне зображення Грузії з порушенням її територіальної цілісності. Як кажуть ініціатори внесення даних змін до Кримінального кодексу Грузії, рішення було прийнято на тлі зростаючої в країні російської пропаганди, передають Патріоти України.

«Кремль використовував спотворену карту Грузії в певних пропагандистських цілях. Таким чином в наявності спроба зробити певний психологічний тиск на людей ... Якщо станеться поширення ... карт із зображенням порушеної цілісності Грузії, це стане кримінально караним», - заявив ЗМІ автор законопроекту, голова парламентського комітету з оборони і безпеки Іраклій Сесіашвілі.
Передісторія
Автори законопроекту таким чином відреагували на недавній скандал в грузинському місті Батумі, коли в ході 43-ї Всесвітньої шахової олімпіади делегація з Ханти-Мансійська роздавала сувеніри, серед яких була карта світу. Однак Грузія на ній була зображена без Абхазії і Південної Осетії.
Делегацію з Ханти-Мансійська очолював мер міста Василь Філіпенко, який не зміг надати грузинській стороні пояснення з цього приводу. Відмовився коментувати ситуацію, що склалася і новообраний голова Міжнародної шахової федерації ФІДЕ Аркадій Дворкович. Примітно, що Дворкович до травня нинішнього року був заступником Дмитра Медведєва в уряді Росії, а в 2008-2012 роках - тобто в той час, коли Росія визнала незалежність грузинських сепаратистських регіонів, - він був радником Медведєва, який обіймав тоді посаду президента РФ.
Історія з картою завершилася тим, що виконавчий директор Російської шахової федерації (РШФ) Марк Глухівський приніс вибачення грузинській стороні, заявивши, що зображення Грузії без двох її регіонів на карті, було швидше за все «помилкою дизайнера» і що російська делегація шахістів не має нічого спільного з політикою. Після цього, на закритті заходу, голова уряду Аджарії Торніке Ріжвадзе подарував російській делегації карту Грузії, де вона зображена в міжнародно визнаних кордонах.
Передвиборчі маневри?
Для грузинської опозиції прийнятна ініціатива влади щодо визначення покарання за навмисне спотворення карти Грузії. У той же час, опоненти влади вважають, що такі дії виправдані лише укупі з активністю щодо захисту прав жителів окупованих регіонів. Опозиціонери стверджують, що керівництво Грузії в даному напрямку не робить належних зусиль, і що ініціатива про покарання за викривлення карти Грузії, швидше за все є свого роду передвиборчим маневром, тобто бажанням сподобатися виборцям в переддень президентських виборів, намічених на 28 жовтня.
«Такі ініціативи чудові, коли врегульовані всі інші питання, але на тлі того, що грузинська влада особливо не обтяжує себе захистом прав і безпеки жителів окупованих регіонів, такі пропозиції здаються певним кокетством ... В такому дусі можна заявити про низку ініціатив та потім не довести їх до кінця», - заявив у своєму коментарі ЗМІ представник опозиційної «Європейської Грузії» Іраклій Кікнавелідзе.
«Крок у правильному напрямку»
Директор інституту політології Тбіліського державного університету професор Малхаз Мацаберідзе вважає виправданим ініціативу грузинської влади про введення покарання за поширення карт, що зображують Грузію без Абхазії і Південної Осетії. За його словами, цей закон, в разі його затвердження парламентом, стане ще одним кроком щодо вдосконалення комлексной політики невизнання, яку веде грузинська влада з 2008 року, коли в результаті російсько-грузинської війни Москва відібрала в Грузії Абхазію і Цхінвальський регіон.
Мацаберідзе поділяє думку щодо того, що такі карти можуть використовуватися в пропагандистських цілях з метою психологічного тиску, особливо на менш поінформованих жителів Грузії. Незважаючи на те, що факти ввезення і розповсюдження викривлених карт Грузії не відбуваються щодня, політолог переконаний, що Росія негативно сприйме те, що ці дії стануть кримінально караними. У зв'язку з цим експерт нагадав про вимоги, які, як він каже, Кремль не втомлюється висувати Тбілісі щодо скасування грузинського закону про окуповані території.
Примітно, що згідно з цим чинним законом, в'їзд до Абхазії дозволяється тільки з боку Зугдіді (Західна Грузія), а на територію Цхінвальського регіону - тільки з боку Горі (Східна Грузія). Порушникам у разі першої поїздки в окуповані регіони загрожує грошовий штраф, але, якщо мова йде про співпрацю з сепаратистським урядом або неодноразові порушення, за грузинськими законами, за це може загрожувати позбавленням волі.

Росія неодноразово закликала Грузію скасувати цей закон. «Російське керівництво відкрито закликає Грузію змиритися з окупацією, з тим, що вона нібито назавжди втратила свої території, відповідно, для досягнення цієї мети Кремль використовує все, навіть, з першого погляду, невинні кроки - такі, як поширення неправильних карт, або форуми для молоді, організовані на державні гроші. Кінцева мета - ігноруючи міжнародне право і норми, впровадити серед населення Грузії наратив путінського режиму з приводу, як вони люблять говорити, так званої «нової реальності». Природно, проти цього треба вживати заходів, і ініціатива щодо карт мені бачиться кроком в правильному напрямку», - вважає грузинський політолог.

Україна відводить з лінії фронту танки Abrams. Associated Press пояснила, що з ними не так

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:23

Українські війська відвели американські танки Abrams M1A1 від лінії фронту, оскільки з ними стало складно працювати. Про це пише Associated Press з посиланням на свої джерела. За словами журналістів, у всьому винні російські безпілотники, які повсюдно ...

"Як тільки Су-34 взятий на приціл, він буде приречений": Експерт озвучив формулу знищення російської авіації

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:14

На думку військового експерта, полковника запасу ЗСУ Петра Черника, керовані авіабомби, якими росіяни закидують прифронтові регіони, швидко перестануть бути проблемою, як тільки Україна отримає винищувачі F-16. Про це пише "24 канал", передають Патріот...