"Путін готовий до переговорів по Криму", - російський опозиціонер

Костянтин Боровий вважає, що російський президент натякає на можливість торгів щодо Криму найближчим часом, ймовірно, після президентських виборів в США.

Костянтин Боровий. Фото: ЖЖ.

З'явилися непрямі ознаки того, що Володимир Путін готовий до переговорів щодо Криму. Про це пише російський опозиційний політик Костянтин Боровий у статті для видання "Апостроф", передають Патріоти України.

"З'явилися непрямі ознаки того, що Володимир Путін готовий до переговорів щодо Криму. Це пов'язано з тим, що за останній час ситуація в Росії дуже змінилася. Якщо раніше фактор Криму, війни на сході України був консолідуючим фактором, то тепер, очевидно, він перетворився на фактор, що роз'єднує суспільство і владу. Зв'язок "Крим - порожні полиці", "Крим - втрата роботи" вже спостерігається. Тобто народ продовжує говорити про те, що він хоче, щоб Крим залишався російським, але на практиці народ вже орієнтується на можливість відновлення статусу-кво - як із Кримом, так і зі сходом України", - пише він.

"Ще одна ознака - це заяви Путіна, що проблема Криму не підлягає обговоренню. Для політиків це заява свідчить про те, що якраз він готовий торгуватися, готовий до переговорів. Такі заяви робляться тоді, коли з'являється предмет для обговорення", - вважає опозиціонер.

"Всередині команди Путіна вже є розуміння, що виживання групи влади безпосередньо залежить від питання з Кримом, тому що наступний крок санкцій стосуватиметься членів сім'ї, дуже чутливих моментів для Путіна і його оточення. Але хто наважиться йому сказати "Так чорт з ним, з цим Кримом!", я не знаю. Ніхто не думає про майбутні трибунали і всі розраховують, що це все як-небудь потім розсмокчеться. А ось сьогоднішні проблеми, відсутність грошей - це для них серйозно", - підкреслив Боровий.

"Стає очевидним, що в команді Путіна починається істерика. Про це свідчать гучні відставки, викриття. Для мене зрозуміло, що недавня історія з дачею Дмитра Медведєва висмоктана з пальця, це наїзд однієї частини команди на іншу, спроба дискредитувати", - зазначив він.

"І те, що сталося з Twitter Медведєва, і його заява про Крим - це натяк. Він же не може сказати відкрито, оскільки Медведєв - виконавець, причому дрібний, якому говорять щось на зразок "Діма, принеси чай". Але він відображає позицію оточення, яке в щоці від усіх авантюр Путіна, де багато розумних і прагматичних людей, які розуміють, що їм Крим не потрібен. Для них це все - шалені витрати, втрата іміджу і страшні санкції", - пише автор.

"Обговорення переговорів почнуться вже найближчим часом. В оточенні Путіна не хочуть втрачати гроші, не хочуть до Гааги, там є люди, які здатні прогнозувати ситуацію, і, наскільки я розумію, готові ризикнути своєю репутацією в очах Путіна для того, щоб спробувати умовити його повернути назад контроль над ситуацією", - заявив політик.

"З їхньої точки зору, сьогодні контроль над ситуацією втрачено. Всі зусилля, пов'язані із зупинкою санкцій, урегулюванням проблем у відносинах із Заходом, - все це більше не працює. Наприклад, із Сирією не вийшло. Це повинен був бути вихід на міжнародну арену, верхи на білому коні в ролі визволителя. Але він (Путін, - ред.) зробив ставку не на те й перетворився в очах міжнародної громадськості на дрібного шкідливого узурпатора, який просто капостить. Ну і крім того, що капостить, ще й порушує основоположні принципи людства, права людини", - сказано в статті.

"Переговори щодо Криму вигідні, насамперед, самому Путіну, хоча на початку процесу він, як завжди, буде шалено торгуватися. Навіть сам початок обговорення вже є предметом торгів. Є дуже багато питань, щодо яких він може торгуватися: це і схід України, і Грузія, і Придністров'я", - переконаний Боровий.

"Є небезпека для влади, є небезпека для самого Путіна, для його оточення, тому в цьому його порятунок, адже потрібно вирішувати економічні проблеми, які не вирішуються самі собою", - зазначив він.
Я думаю, все це почнеться після виборів у Сполучених Штатах Америки. Поки Путін грає на боці Дональда Трампа, і він пов'язаний, мабуть, якимись зобов'язаннями. Але я думаю, що відразу після 8 листопада процес переговорів почнеться", - припускає опозиціонер.

Нагадаємо, раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що питання приналежності окупованого Криму закрито і повернення до колишньої системи не буде.

"Наша мета - зробити її найбільш сильною з усіх": Зеленський розповів, на якому етапі безпекова угода зі США

неділя, 28 квітень 2024, 22:14

Україна працює із США над текстом двосторонньої безпекової угоди. Влада хочу зробити цю угоду найбільш сильною з усіх. Про це сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні у неділю, 28 квітня, передають Патріоти України. «Зараз наші...

За звʼязки з командою Навального: У РФ заарештовано журналістів AP і Reuters (фото)

неділя, 28 квітень 2024, 21:59

У Росії заарештували журналістів Сергія Кареліна і Костянтина Габова, які працювали на Reuters та Associated Press, за звинуваченнями у нібито співпраці з командою Олексія Навального. Про це повідомляє AP, передають Патріоти України. Карелін, який має ...