Путін проти Обами і Порошенка: ставки зроблені, - економічний аналітик, професор Савченко

Москва має намір боротися із Заходом, але чим це скінчиться?

Порошенко і Обама. Фото: ЖЖ"Приведу моє бачення геополітичних планів Путіна, Обами і Порошенка.Путін своїми діями хоче повернути Україну у лоно його московсько-православної цивілізації і максимально послабити Західну цивілізацію шляхом знищення України (перетворити актив на пасив)", - пише у своєму блозі ректор Міжнародного Інституту бізнесу, професор Олександр Савченко, повідомляють Патріоти України, іпродовжує:

"Обама хоче включити Україну до Західної цивілізації, а також за допомогою "м’якої сили" (це всі засоби гібридної війни за винятком застосування насильства) мінімізувати загрози (особливо ядерні) непередбачуваної Росії. До речі, нуліфікація Росії не виключає і її розпад на декілька держав чи територій, які опиняться під протекторатом сусідніх держав.План Порошенка включає повний розрив України з московсько-православною цивілізацією та входження її до Західної – тобто в ЄС і НАТО, а також повернення тимчасово окупованих земель Донбасу і Крима.

Мені можуть закинути, що стосовно плану Порошенка, я не враховую інтереси його бізнесу (конфлікт інтересів) і таке інше. Але я вважаю, що інстинкт самозбереження, тиск майдану і Заходу та стратегічний розум Порошенка візьмуть гору над його матеріальними інтересами. До речі, у Володимира Путіна останні ще більші…

Що може зробити В. Путін для послаблення Західної цивілізації, які в нього ідеї. В минулому році, здавалося б, прозвучала рятівна для Путіна ідея про те, як позбутися гегемонії США та ЄС у світовій валютно-фінансовій системі. Йдеться про союз БРІКС, створення банку розвитку зі штаб-квартирою в Шанхаї, капіталом у $100 млрд, і фонду резервних валют. Насправді, мова йде про альтернативні структури МВФ та Світового Банку. Причому Росія погодилася, що роль США в таких структурах гратиме Китай, роль ЄС − Індія. Росія буде там другорядним гравцем − принаймні, в економічному аспекті.

Подібні структури дійсно можна буде створити, але, що дуже важливо, приблизно тільки через два роки − за умови невтручання США та ЄС. До речі, США вже включились – в листопаді 2015 року вони дозволили МВФ ввести юань до групи резервних валют. Додам, що створення подібних структур призведе з часом до колапсу вже не тільки Росії, але й Індії та Китаю, не кажучи вже про Бразилію.

Адже міжнародна торгівля саме з США та ЄС є рушійним механізмом їх розвитку. Більше того, після введення санкцій проти Росії ЄС і США про цей проект як глобальний можна забути. Також у Росії немає в запасі двох років, але рік у неї точно є. Тому в 2016 році від Путіна можна очікувати нових "неприємних" сюрпризів − як для України, так і для Заходу.

Розглянемо інший план боротьби з Заходом. Його розробив радник Володимира Путіна - д.е.н. Сергій Глаз’єв. Цей план можна назвати масштабною дедоларизацією економіки Росії, причому здійснити його можна за 2 – 3 місяці. Він пропонує, щоб держава вивела всі активи і рахунки в доларах і євро з країн НАТО в нейтральні країни, а також провела випереджальний продаж облігацій країн НАТО і тих країн, які підтримали санкції проти Росії. Далі російські банки мають створювати 100%-ві резерви по борговим зобов’язанням від нерезидентів, а всі російські державні корпорації та банки мають замінити кредити від західних банків рублевими від російських банків.

Глаз’єв також пропонує комерційним банкам не повертати (заморозити) валютні зобов’язання (кредити), тобто об’явити дефолт. Такий план, на мою думку, вб’є російську економіку ще швидше, ніж санкції США та ЄС. Непрофесіоналізм цього радника просто не має меж. Немає сенсу навіть критикувати ці майже божевільні рекомендації, як і поради його колеги д.е.н. Владислава Іноземцева, директора Центра досліджень постіндустріального суспільства.

Він, наприклад, рекомендує домовитись про конвертацію боргів західних країн в активи в цих країнах, що могло б зняти обмеження на інвестиції з країн БРИКС в Європу та США? Стосовно цієї рекомендації можу лише сказати: "Святая простота". Отже, в активі Путіна нема дієвих планів по економічному ослабленню Західної цивілізації. Там де нема інтелекту, починає діяти примітивна агресія, це його стихія - локальні війни, терор, потік біженці в Європу, тощо, але цього не достатньо…"

Словаччина призупинила пропуск вантажівок з території України

субота, 4 травень 2024, 23:16

Словаччина тимчасово призупинила оформлення та пропуск великогабаритних транспортних засобів з України через поломку сканера в пункті пропуску Вишнє Нємецьке. Про це у суботу, 4 травня, повідомили в державній митній службі, передають Патріоти України. ...

Інтрига для Путіна: Голова МЗС відповів, чи відправить Польща свої війська в Україну

субота, 4 травень 2024, 22:29

У питанні щодо відправки військ НАТО в Україну Польща не інформуватиме Кремль про своє остаточне рішення. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, передають Патріоти України. Коментуючи пропозицію президента Франції Емманюеля...