Путіну доведеться почати війну з Туреччиною, або змиритися з втратою літака - експерт

Перший варіант малоймовірний, зате другий сильно вдарить по репутації та амбіціях керівництва РФ.

Ігор Семиволос. Фото:from-ua.com

Кремлю варто очікувати різкого погіршення відносин з Анкарою після інциденту з російським бомбардувальником Су-24 на турецько-сирійському кордоні. Про це заявив виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, передають Патріоти України з посиланням на видання Деловая столица.

За його словами, Росія може ініціювати створення міжнародної комісії з розслідування інциденту на кордоні з Туреччиною, щоб хоч якось зберегти своє обличчя, але й це не врятує від зменшення кількості прихильників Путіна на Заході.

"Сьогодні в Туреччині сталося те, про що багато разів з початку військової кампанії РФ в Сирії попереджали і вітчизняні, і західні експерти.

Адже, коли в регіоні йде війна і там постійно літає російська військова авіація, то не так вже складно спрогнозувати, що рано чи пізно, як мінімум, один такий літак потрапить в неприємну історію", - вважає експерт.

На думку Семиволоса, Туреччина буде наполягати на тому, що російський борт порушив повітряний простір цієї держави і не реагував на попередження, звинувачуючи Кремль в порушенні міжнародного права.

"У відповідь Росія може або почати війну проти Туреччини, або закрити рот і змиритися з втратою свого військового літака", - сказав він. Але, на думку Семиволоса, перший варіант малоймовірний, а другий дуже сильно вдарить по авторитету керівництва Росії.

"Інцидент, що трапився складно інтерпретувати якось інакше, ніж те, що трапилося насправді, тому російській пропаганді буде нелегко. Путін зараз в тому становищі, що кожен наступний крок буде поганим", - упевнений аналітик.

Експерт припускає, що в Кремлі будуть наполягати на створенні міжнародного органу з розслідування цього інциденту.

"Що ж стосується можливої реакції Заходу, то і в Брюсселі, і у Вашингтоні, швидше за все, дадуть зрозуміти, що збитий літак не виходить за межі двосторонніх відносин РФ і Туреччини.

Але, в той же час, інцидент зі збитим російським літаком в Туреччині стане серйозним ударом по західних прихильниках створення військової коаліції по Сирії з Росією і тепер навряд чи цей проект відбудеться взагалі", - підсумував Семиволос.

Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного, - речник ОСУВ "Хортиця"

субота, 27 квітень 2024, 20:46

Речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин увечері в суботу, 27 квітня 2024 року, підтвердив утрату контролю над "частиною" селища Очеретине Покровського району Донецької області. З такою заявою він виступив в етері телеканалу "Ми - Україна", передають Патріо...

Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначена Офісом президента людина, - депутатка Європарламенту фон Крамон

субота, 27 квітень 2024, 20:05

Депутатка Європарламенту Віола фон Крамон висловила стурбованість розподіленням повноважень в українському парламенті, заявивши, що насправді Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначений Офісом президента Штучний. Про це вона заявила в інтерв'ю "І...