Рада пропонує Президенту скасувати особливий статус Севастополя і створити Кримськотатарську автономію, - Гончаренко

Також депутати рекомендують ухвалити закон по деокупації Криму та закон про колаборантів

Фото: www.vhodv.com

Лідер депутатської міжфракційної групи "Крим" Олексій Гончаренко розповів, що Верховна Рада України рекомендує українському Президенту ініціювати процес зміни Конституції щодо Криму. Мова йде, у тому числі, про створення Кримськотатарської національної автономії на півострові. Це передбачає постанова № 4003а, ухвалена українським парламентом 22 вересня. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "Крим.Реалії".


"Ми вважаємо за необхідне це підкреслити: у кримськотатарського народу немає іншої своєї держави. Ми підтримуємо їхнє право на створення свого суб'єкта в рамках України. Кримські татари не зрадили Україну, безумовно, ми за це їм дуже вдячні і вважаємо важливим, щоб вони історично могли реалізуватися в рамках України, в рамках кримськотатарської автономії", - зазначив депутат.

Також нардепи схвалили рекомендацію скасування особливого статусу Севастополя. "Скасування особливого статусу Севастополя – саме життя довело, що це потрібно. Цим статусом користувалися прокремлівські сили, ще коли Крим був під контролем України", - сказав Гончаренко.

Також він повідомив, що депутати рекомендують ухвалити закон по деокупації Криму, який має розробити РНБО, закон про колаборантів і визнання кримських татар, караїмів і кримчаків корінними народами. ВР України 22 вересня ухвалила постанову № 4003а про затвердження рекомендацій парламентських слухань на тему "Стратегія реінтеграції в Україну тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і міста Севастополь: проблемні питання, шляхи, методи і способи".

Деякі експерти вважають, що Президент не погодиться на створення Кримськотатарської автономії, бо міжнаціональна ворожнеча між татарами та кримчанами відвертає місцевих мешканців від України. Таке ставлення спровоковано, зокрема, тим, що більшість кримінальних злочинів у Криму починаючи з 90-х років здійснюється саме кримськими татарами.

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...