"Раніше РФ могла прикриватися боротьбою з ІДІЛ, але зараз їй вже ніхто не вірить. Світ уважно стежить за технікою РФ біля Лівії" - експерт

Росія давно хотіла більш активно брати участь у лівійському процесі, наголосив Ігор Семиволос.

Російські спецпризначенці з'явилися біля кордонів Лівії. Ілюстрація:function.mil.ru

Інформацію про можливе вторгнення Росії в Лівію необхідно розглядати в контексті російсько-єгипетських відносин. Про це заявив у коментарі виданню Гордон директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, передають Патріоти України.

"Наявність біля Лівії техніки та людей, які її обслуговують, означає, що для Росії важливий цей регіон. Цілком можливо, що між РФ і Єгиптом існують певні домовленості, що стосуються посилення співпраці щодо лівійського питання. Думаю, розглядати цю ситуацію потрібно в контексті російсько-єгипетських відносин. Наявних зараз у Єгипті сил явно недостатньо для проведення будь-якої військової операції в Лівії. Тому, найімовірніше, Росія підтримує єгиптян", – зазначив Семиволос.

Він підкреслив, що Росії вже не вдасться прикрити можливе вторгнення в Лівію боротьбою з "Ісламською державою".

"Несподіванка полягає в тому, що інформація про російську техніку потрапила в пресу. А так жодної новини тут немає – Росія давно хотіла більш активно брати участь у лівійському процесі. Для Заходу Росія з подразника перетворилася на реального ворога, тому вони уважно стежать за технікою РФ біля Лівії. Поява російської військової техніки або груп підтримки в будь-якій точці світу будуть розглядати як загрозу. Раніше РФ могла прикриватися боротьбою з ІДІЛ, але зараз їй вже ніхто не вірить", – резюмував Семиволос.

Напередодні агентство Reuters повідомило, що в Єгипті поблизу лівійського кордону розміщено російські дрони і спецназ. На думку дипломатів США, які вирішили залишитися анонімними, російський спецназ прибув для підтримки голови національної армії Лівії Халіфи Хафтара, який 3 березня втратив контроль над низкою нафтових районів країни.

Єгипетський військовий чиновник, виступаючи на умовах анонімності, повідомив CNN, що це питання є питанням суверенітету, продовжуючи стверджувати, що військові Єгипту провели протягом останніх двох місяців кілька раундів переговорів з лівійськими офіційними особами і парламентаріями, щоб полегшити політичний тупик.

За даними CNN, у США попередили про підготовку РФ до вторгнення в Лівію.

Прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков відповів на питання CNN про безпілотні літаки, заявивши, що "ми не володіємо такою інформацією".

Через п'ять років після повалення Муаммара Каддафі три уряди в Лівії змагаються за владу. Кілька племен конкурують за вплив на нафтове багатство країни, у той час як у деяких областях зміцнює позиції терористична організація "Ісламська держава".

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...