Рейтинг українських банків на прикладі е-декларацій чиновників: Де тримають свої гроші нардепи, - ЗМІ

У кожного п'ятого декларанта - вклад в "Приватбанку", соратник Авакова тримає 153 млн в "Ощадбанку Росії", а найбільший депозит - у Петра Порошенка.

Де тримають свої гроші чиновники. Ілюстрація: med.kneu.edu.ua.

Видання "Страна" опублікувало перший в Україні рейтинг банківських вкладів чиновників і нардепів на підставі повного масиву е-декларацій. Він був проаналізований за допомогою спеціальної комп'ютерної програми. Дані розбиті за банками, передають Патріоти України.

Варто відзначити, що за кількістю вкладів лідирує "Приватбанк". На нього припадає 20% всіх вкладів нардепів, чиновників, суддів і правоохоронців (всього на банківських рахунках зберігається близько 6 мільярдів гривень). У той же час, цей відсоток значно менший, ніж відсоток, який має "Приватбанк" в цілому на ринку депозитів фізосіб.

Одна з причин такого перекосу, те, що солідні люди вважають за краще зберігати гроші в своїх банках. Саме тому на другій сходинці рейтингу - не найбільший банк МІБ. Зате він пов'язаний з Петром Порошенком і президент там зберігає відразу 633 млн.грн (найбільший внесок серед усіх декларантів).

Для порівняння - це більше, ніж усі разом взяті депозити чиновників в "Ощадбанку", який посів третє місце за популярністю серед заповнювачів е-декларацій з 595 млн.грн.

Далі йдуть державний "Укрексімбанк" і куплений недавно "Альфа-банком" (банк з російським корінням) "Укрсоцбанк". А ось на шостому місці несподівано розташувався "Сбербанк Росії" - "дочка" найбільшого російського державного банку. Таке місце банк отримав, в основному, завдяки щедрому внеску Ігоря Котвицького в 153 млн.грн (соратника Арсена Авакова).

Вклади чиновники також зберігають і в менш відомих банках.

Варто зазначити, що не уникли українські держслужбовці і проблем з фінустановами, які ліквідовувалися. Сотні мільйонів вони тримали на рахунках в банках, які визнані неплатоспроможними в 2016 році.

Ще більш цікаво, що 276 млн.грн. станом на кінець 2015 року у декларантів лежали в банках, які на той час вже були визнані неплатоспроможними. Тобто, можна сказати, що якщо ці вклади не були розбиті по 200 000 гривень, то вони фактично втрачені.

Великі втрати серед декларантів понесли в тому числі заступник голови НБУ Яків Смалій - 6 млн. на рахунках в "Дельтабанку". У тому ж банку зависли 38 мільйонів гривень у начальника харківської ДФС Рибакова. Нарешті, голова Житомирської облради Лабунська тримала 98 млн. в банку "Фінанси та кредит".

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...