Реконкіста, народна війна, мирна та дипломатична реінтеграція: Патріарх української політології про сценарії повернення Криму

Важливо зазначити, що 77-річний Володимир Горбулін вважається найкращим аналітиком, котрий обіймав посаду секретаря РНБО (1996-99 роки)

Володимир ГорбулінДиректор Національного інституту стратегічних досліджень, доктор технічних наук, професор, академік НАН України Володимир Горбулін вважає, що існує чотири сценарії повернення Криму, повідомляють Патріоти України.

Про це Володимир Павлович сказав на прес-конференції, де була представлена монографія "Донбас і Крим: ціна повернення", підготовлена колективом Інституту.

«У нашій монографії розглядається чотири ключові сценарію повернення Криму ... Перший сценарій - це реконкіста», - сказав експерт і додав, що мова йде про відновлення територіальної цілісності військовим шляхом.

Однак, зазначив вчений, зараз цей сценарій представляється мало реалістичним через військову перевагу Росії.

«За кілька років ситуація може змінитися. Тим більше, слід пам'ятати, що потужний військовий потенціал Росії на півострові фактично не має тилу, а значить, вразливий. Реалізація цього сценарію за певних обставин можлива. Але пов'язана з багатьма перешкодами, починаючи від фінансових і закінчуючи військовими", - додав Горбулін.

Другий сценарій - «народна війна».

«Коли ми писали «народна війна», до цього часу ще не було блокади Криму з боку активістів, не було вибуху ЛЕП і так далі. Але ми вважали, що сьогодні сценарій вже реалізується», - наголосив експерт.

На думку Володимира Павловича, в реалізації цього сценарію основну роль може зіграти «громадська дипломатія» і активність громадян.

Третій сценарій, який назвав Горбулін, - «мирна реінтеграція через демонстрацію власного позитивного прикладу».

«Загальна ідея - реформи і структурна перебудова економіки. Вони повинні стимулювати зростання добробуту мешканців материкової України. Як мінімум, це дасть жителям Криму привід задуматися про повернення в Україну. Адже анексію півострова ніхто і ніколи не визнає. Отже, ніяких об'єктивних передумов для поліпшення там економічної ситуації просто не існує, - сказав Горбулін.

У той же час реалізація цього сценарію наштовхується на «слабке місце» - необхідність забезпечити відповідний рівень економічного розвитку України.

Експерт зазначив, що четвертий сценарій - «дипломатична реінтеграція». «Пошук цього сценарію - за столом переговорів на найвищих рівнях світової політики. Це рішення може будуватися і навколо концепції території під міжнародним управлінням з відповідною системою забезпечення саме міжнародного, а не моноросійского управління Кримом», - сказав Горбулін і зазначив, що історія не знає успішних прикладів подібних рішень.

Готує наступника? Кадиров призначив свого 16-річного сина куратором школи спецназу в Чечні

понеділок, 29 квітень 2024, 17:56

Голова російського регіону Чечні Рамзан Кадиров призначив свого 16-річного сина Адама куратором Російського університету спецназу (РУС) імені Володимира Путіна у Гудермесі. Про це він написав ввечері 28 квітня у своєму телеграмі, передають Патріоти Укр...

Запорука успіху: Зеленський назвав три пункти, від яких залежить потужність армії

понеділок, 29 квітень 2024, 17:48

Наразі є три головних пункти від яких залежать потужність Сил оборони, перехоплення ініціативи над ворогом, а також розгортання наступальних дій, передають Патріоти України. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна з посиланням на президента Володими...