Хіти тижня. "Геополітична буря вирує щосили, і сховатися від неї не вдасться нікому", - Горбулін

В подальшому світ стане свідком таких різких кроків як вихід з ядерної угоди з Іраном, "жорстка гра з Північною Кореєю", тиск на Росію і ультиматуми Європі.

Володимир Горбулін. Фото: Хвиля.

Директор Національного інституту стратегічних досліджень, радник президента України Володимир Горбулін вважає, що гібридне протистояння між США і Росією серйозно торкнеться Європи. Про це він пише в своїй статті, передають Патріоти України.

"Тим часом ключову проблему, яка нині стоїть і перед США, і перед іншими великими міжнародними суб'єктами, можна сформулювати так: те, що ми називаємо Світовою гібридною війною, цілком можна охарактеризувати як таку собі Тиху Третю) Четверту (у відповідних співвідношеннях із холодною війною) світову війну, і хто виживе в ній як реальний міжнародний суб'єкт — ще незрозуміло. Перша світова закінчилася розпадом Німецької, Австро-Угорської, Османської і Російської імперій. Друга — розпадом Британської, французької, італійської і японської. Холодна війна залишила на світовій арені тільки одного реально діючого надсуб'єкта — США. А хто залишиться після поточної гібридної конфліктності?", - зазначає Горбулін.

За його словами, США використовують агресивний зовнішній стиль в цьому процесі. "Лейтмотивом його виступає принцип: якщо систему неможливо втримати, якщо вона вже руйнується, то дії з її руйнування — це не так хаос, як формування нового статус-кво. І саме своєрідна конфігурація таких дій стане новою рамкою "нормальності".

Недивно, що Росія не вписується в таку модель "світу по-американськи" (новий Pax Americana). Бо той, хто встановлює нові кордони і тим самим нав'язує нові правила гри, — той і володіє становищем. А це означає, що для США боротьба з Росією — це справді всерйоз і надовго. Умовно кажучи, США застосовують у світовому масштабі класичну для будь-якої держави концепцію монополії на насильство, — США не можуть дозволити кому-небудь (ані Північній Кореї, ані Ірану, ні "навіть" Росії) оскаржувати їхнє бажання задати нові геополітичні рамки "легітимації насильства", - пояснює Горбулін.

Він прогнозує, що в подальшому світ стане свідком таких різких кроків як вихід з ядерної угоди з Іраном, "жорстка гра з Північною Кореєю", тиск на Росію і ультиматуми Європі. В даному контексті Горбулін також згадує ситуацію з вторинними санкціями і зазначає, що спроби поширення дії американського законодавства на весь світ не нові, але на цей раз їх масштаб більше і чутливіше навіть для стратегічних партнерів США.

"Ми бачимо, що геополітична буря вирує щосили, і сховатися від неї не вдасться нікому. Як у кожній бурі, там теж є певна точка спокою — "око бурі", де все спокійно й де важко повірити, що навколо — справжній хаос. Однак складається стійке враження, що більша частина західного світу (передусім — європейці) перебуває в такому "оці геополітичної бурі". Вони бачать її симптоми навколо себе, бачать, що відбувається щось абсолютно хаотичне, але при цьому "цивілізований світ" відносно спокійний — зберігається видимість існуючих міжнародних інститутів, союзів, домовленостей, хоча де-факто все вже закрутилося у вирі урагану", - також зазначає Горбулін.

За його словами, країни, що знаходяться в т.зв. точці спокою, можуть занадто пізно усвідомити зміну світу і свою неясну роль в ньому. "США свідомо (або, що ймовірніше, — несвідомо) виходять із цієї небезпечної зони комфорту, чим ставлять у незручне становище своїх партнерів по всьому світу, створюють їм відвертий дискомфорт, який поглиблюється проблемами, котрі турбують цих партнерів. Насамперед — Європу", - говорить він.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...