Росія готує новий плацдарм для наступу: У СБУ вказали на небезпеку

Росія намагається зайняти стратегічні позиції в прилеглій до Чорного моря акваторії навколо України, повідомляють Патріоти України.

"Поряд з посиленням позиції в самому Криму, мова, наприклад, про новітні комплекси С-400, вони нарощують присутність у морі, особливо там, де немає лінії розмежування. Росія дуже вдало користується угодою від 2003 року про спільне використання Азовського моря", - повідомив екс-глава Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

За його словами, в Раді безпеки і оборони неодноразово ставилося питання президентам (спочатку Леоніду Кучмі в 2003 році, а потім і Віктору Ющенко в 2008 році) щодо чіткого визначення кордону в Азовському морі.

"На той період, і президент Кучма, і Ющенко не могли цього вирішити навіть на найвищому політичному рівні. Чому? Тому що Російська Федерація вирішила не встановлювати ніяких кордонів - їм було зручно начебто спільно використовувати море, але, володіючи надзвичайно потужними збройними і військово-морськими силами, вони мали перевагу", - зазначив Маломуж.

За його словами, Україна готувала засоби протидії, однак на період початку війни Росія приступила до прямої реалізації сценарію блокування із позиції Азовського моря і посилення військової присутності.

"Все для того, щоб в разі масштабної конфронтації мати плацдарми наступу з моря, наприклад, на Маріуполь і інші регіони", - додав Маломуж.

Екс-глава Служби зовнішньої розвідки підкреслює, що Росія також знецінює Україну як морську торгову державу. "Це удар по нашій торгівлі і дискредитація нас в очах міжнародних партнерів. Яким чином? Тут постійно зупиняють, затримують, оглядають кораблі, є загроза арешту. Під приводом того, що після арешту "Норд" вони захищають свої кораблі, Росія почала арешти і затримання, використовуючи при цьому нову техніку. Все це - ознаки того, що Росія повзуче бере під контроль цю акваторію", - резюмував Маломуж.

Депортації тривають? Влада РФ примусово вивозить з окупованих територій недієздатних людей

понеділок, 29 квітень 2024, 6:57

За даними російського видання "Важные истории", влада РФ примусово вивозить з окупованих територій недієздатних людей, до депортації причетна дитяча омбудсмен Кремля Марія Львова-Бєлова та фонд, у якому працювали майже всі її родичі, передають Патріоти...

Натяки були: Гетьман дав прогноз, де ЗСУ можуть почати новий контрнаступ

понеділок, 29 квітень 2024, 6:30

Ветеран російсько-української війни, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман припустив, що Збройні сили можуть готувати наступний контрнаступ на півдні України. Він, зокрема нагадав, що Велика Британія надає нам додаткову підтримку, як от авіабомби і катери. ...