Росія закрила повітряний простір на кордоні менш ніж за добу до авіакатастрофи рейсу МН-17

Міжнародні розслідувачі стверджують, що маршрут рейсу МН17 пролягав над зоною відповідальності Ростовського зонального центру.

На місці авіакастрофи рейса МН-17. Фото: РБК-Украина.Росія в ніч на 17 липня 2014 року заборонила польоти цивільної авіації в суміжному з Україною російському повітряному просторі на висоті менш 16150 метрів, що співставно з максимальною висотою ураження ЗКР "Бук". Про це повідомляє російський Forbes із посиланням на звіт Ради з безпеки Нідерландів за 2015 рік, передають Патріоти України.

У статті йдеться про те, що до цього дня Росія не вводила жодних обмежень. При цьому Україна вводила заборони на польоти цивільної авіації: спочатку було не можна літати нижче півтора кілометра, потім (із 6 до 30 червня 2014 року) нижче ешелону FL260 (7925 метрів). 14 липня 2014 року Україна обмежує мінімальну висоту польоту транзитних цивільних судів над зоною АТО ешелоном FL320 (9754 метри).

Як повідомляла російська сторона, обмеження, що вводилися 16 липня, необхідні "для забезпечення безпеки польотів", а за їхню причину вказуються "бойові дії на території України поблизу державного кордону Російської Федерації і факт стрільби з території України в напрямку території Російської Федерації".

Чому РФ вирішила ввести такі обмеження саме 16 липня, коли бойові дії на Донбасі велися вже кілька місяців, невідомо.

Як пише Forbes, коли в ході розслідування Рада з безпеки Нідерландів запитала російську сторону про причини введення цих обмежень, то Росавіація відповіла, що це зроблено з метою "узгодження обмежувальних заходів із прилеглим повітряним простором України".

Але насправді ніякого узгодження не вийшло: Україна закрила повітряний простір до висоти 9454 метра (ешелон FL320), вище якого можна було літати, а Росія закрила зі свого боку кордону повітряний простір до значно більшої висоти 16150 метрів (до ешелону FL530), що по суті було повною забороною на польоти цивільної авіації.

На питання голландських експертів DSB про очевидний "конфлікт висот" двох заборон, тобто про причини введення Росією заборони вищої за українську, російська сторона нічого не відповіла.

Крім того, наголошується, що маршрут рейсу МН17 пролягав над зоною відповідальності Ростовського зонального центру, якому і було адресовано обмеження, що вступило напередодні опівночі, тому ростовський диспетчер знав, що при перетині державного кордону РФ малайзійський Boeing 777, слідуючи ешелоном FL330, вторгається в заборонену для польотів цивільної авіації зону російського повітряного простору, однак промовчав.

Нагадаємо, міжнародна команда з розслідування катастрофи літака "Боїнг" рейсу МН17 дійшла висновку, що лайнер було збито ракетою, випущеною із ЗРК "Бук", доставленого з території Росії.

"Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Відпрацювали точно: Нацгвардія знищила російську станцію РЕБ на Запорізькому напрямку

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:27

Бійці Національної гвардії знищили російську станцію радіоелектронної боротьби на Запорізькому напрямку, передають Патріоти України. "На Запорізькому напрямку в результаті вогневого ураження російські загарбники втратили чергову станцію радіоелектронн...

Дуже бояться: Росіяни почали встановлювати протидронові сітки навколо своїх НПЗ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:56

Російська нафтовидобувна компанія "Башнефть" встановила сітки проти безпілотників, щоб захистити ключові об'єкти на своїх НПЗ від можливого нападу з боку України. Про це заявив глава республіки Башкортостан (РФ), пише Reuters, передають Патріоти Украї...