"Российская экономика в целом миновала пик кризиса", - німці глузують над оптимістом Путіним

Насправді російська влада відчайдушно шукає шляхи порятунку економіки, а міністерства найближчими днями повинні представити пропозиції щодо скорочення ухваленого бюджету на 10%.

Путін на прес-конференції. Ілюстрація:www.ntv.ru

Наприкінці минулого року Володимир Путін зробив чергову спробу поширити оптимізм. На своїй щорічній прес-конференції 17 грудня, йдеться в матеріалі постійного автора Sueddeutsche Zeitung Юліана Ханса, Путін заявив, що "російська економіка в цілому минула пік кризи" і уряд виходить з того, що відтепер вона буде рости: на 0,7% в 2016-м і по 2,4% в 2017-м і 2018 роках, повідомляють Патріоти України з посиланням на InoPressa.

Правда, він підкреслив, що "це все пораховано з розрахунку 50 доларів за барель". Всього за кілька днів до цього Путін підписав бюджет на 2016 рік, який був розрахований на основі цього оптимістичного прогнозу і відразу ж застарів, оскільки в середині грудня барель нафти сорту "Брент" коштував 39 доларів.

Відтоді ціна на головний експортний товар Росії продовжила падіння: у вівторок вона перебувала біля позначки в 32 долара. Падіння ціни на нафту відбилося і на курсі російської валюти: зараз вона впала до 76 рублів за долар і 82,4 за євро.

У результаті російська влада шукає шляхи порятунку, пише Ханс: до кінця тижня міністерства повинні представити пропозиції щодо скорочення ухваленого бюджету на 10%. "Насправді це рішення, як повідомив ряд російських ЗМІ з посиланням на представників уряду, було прийнято до Нового року, - зазначає автор. - Можливо, влада не хотіла перед святами засмучувати росіян поганими новинами".

"Між тим багато що вказує на те, що пік кризи зовсім не подолано, а економічна криза тільки-тільки починає проявлятися у всіх галузях", - продовжує автор.

Так, незважаючи на запевнення Путіна, що нафта не може коштувати менше 80 доларів за барель, оскільки в іншому випадку відбудеться крах глобальної економіки, з нею нічого не сталося, а ось росіяни почали відчувати кризу на собі.

Зокрема, влада скасувала надбавки і пільги для лікарів, вчителів, багатодітних сімей, безробітних та чорнобильців; в деяких російських регіонах через затримки з виплатами зарплат держслужбовцям пройшли протестні акції. Це нагадує росіянам про 1990-і роки, коли багато хто місяцями не отримували зарплату і виживали лише завдяки бартеру і тому, що змогли виростити на своїх дачах.

"До речі, саме подолання цього періоду було одним з головних аргументів прихильників Путіна", - підкреслює Ханс.

Взагалі, за даними останніх опитувань державного ВЦИОМ, серйозні фінансові труднощі мають 39% опитаних, хоча ще роком раніше їх було всього 22%. Згідно з даними незалежного "Левада-Центру" за грудень, економити при купівлі продуктів харчування і речей першої необхідності доводиться 58% громадян проти 37% торік.

Особливо сильно криза б'є по літніх людях. За даними ВЦИОМ, 55% пенсіонерів характеризують своє фінансове становище як "погане" або "дуже погане". Більш того, в 2016 році їх пенсії будуть проіндексовані не так на рівень інфляції, як того вимагає закон, а всього на 4%.

Хоча в 2015 році подорожчання склало більше 12%, на 2016 рік влада прогнозує інфляцію всього на рівні 6,4%, говориться в статті.

Але й самі представники влади сумніваються, чи можливо, щоб інфляція всього за рік скоротилася вдвічі. Як заявила голова Рахункової палати РФ Тетяна Голікова, всі оцінки "перебільшено оптимістичні", передає видання.

"За службу в "Азові": У Росії до 18 років колонії засудили полоненого українця

субота, 4 травень 2024, 20:29

У Ростові-на-Дону, що у РФ, Південний окружний військовий суд засудив до 18 років колонії суворого режиму полоненого українця Владислава Плахотника. Там його звинуватили у службі в українському батальйоні "Азов", який в Росії назвали терористичним. Про...

"Відчай державної машини й пропаганди": У МЗС України росіянам пояснили, у чому різниця між ордером на арешт Путіна і "розшуком" Зеленського

субота, 4 травень 2024, 19:43

Оголошення президента України Володимира Зеленського в розшук міністерством внутрішніх справ РФ є "нікчемним". Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України, яку 4 березня поширила пресслужба відомства, передають Патріоти України. "Росі...