"Ризик знищення важливих документів": У НАБУ пояснили причини обшуків у Мін'юсті (фото, відео)

Обшуки пройшли у робочому кабінеті одного з чиновників відомства та за місцем його проживання.

Ілюстрація:ТСН

Детективи НАБУ проводили обшуки в службовому кабінеті одного з чиновників Міністерства юстиції України та за місцем його проживання в зв'язку з отриманням оперативної інформації про ризик знищення ряду документів. Про це повідомляє прес-служба Бюро, зазначають Патріоти України.

"Детективи Національного бюро 8 грудня 2017 проводили невідкладні слідчі дії (обшук) в службовому кабінеті одного з чиновників Міністерства юстиції України. Нагальність слідчої дії було обумовлено оперативною інформацією про ризик знищення документів, які повинні бути надані Мін'юстом в рамках розслідування детективами НАБУ кримінального провадження", - сказано в повідомленні.

Відзначається, що доступ до матеріалів детективам НАБУ надав суд 23 листопада. Згідно з постановою суду, Мін'юст зобов'язаний надати запитувані відомості в НАБУ.

"Однак ввечері 7 грудня детективи отримали оперативну інформацію про те, що частина запитуваних документів знищується. В результаті обшуку ця інформація підтвердилася, залишки документів вилучені", - відзначили в бюро.

Слідчі дії провели на підставі ч.3 ст. 233 Кримінально-процесуального кодексу України з метою порятунку майна, яке може мати ознаки речових доказів.

В ході санкціонованого обшуку за місцем проживання одного з чиновників Мін'юсту вилучені службові документи, які міністерство мало надати НАБУ на виконання постанови суду.

"Замість того, щоб робити емоційні заяви, Міністерству юстиції було б з'ясувати, чому службові документи, які повинні були бути надані НАБУ на виконання постанови суду, опинилися вдома у співробітника", - сказано в повідомленні.

Зараз детективи НАБУ звертаються до суду для отримання санкції на вилучення знайдених під час обшуку доказів.

Розслідування у кримінальному провадженні детективи НАБУ здійснюють з червня 2017 року. Попередня правова кваліфікація - ч.2 ст.28, ч. 2 ст.364 Кримінального кодексу України (зловживання владою).

Пізніше стало відомо, що до Генеральної прокуратури України надійшла заява про кримінальне правопорушення, підписана заступником міністра юстиції. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив офіційний представник ГПУ Андрій Лисенко.

У заяві наголошується, що детективи НАБУ провели "обшук в приміщенні кабінету №413 Міністерства юстиції України за адресою: вул. Архітектора Городецького, 13 в Києві".

"У заяві також вказується, що обшук був проведений з порушенням вимог КПК, а в діях відповідних посадових осіб НАБУ вбачаються ознаки кримінального злочину, передбаченого ч.2 ст. 162 Кримінального кодексу України", - йдеться в повідомленні.

За даним фактом ГПУ внесла дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочато провадження.

У той же час в НАБУ заявили, що детективи проводили обшук на законних підставах "з метою порятунку доказів у кримінальному провадженні". Це підтверджено постановою, яку сьогодні виніс слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва.

"З огляду на суспільний резонанс і з метою запобігання маніпуляціям", НАБУ і САП оприлюднили фото і фрагменти відео слідчих дій.

"Ми зараз орієнтовно майже 7 тисяч танків знищили": Черник пояснив, скільки ще Путін може вести війну проти України і де візьме на це кошти

четвер, 28 березень 2024, 17:47

Росія має таку кількість бронетехніки, завдяки якій може воювати проти Україні ще щонайменше два роки. Водночас дуже великий людський ресурс, який Москва може озброїти найпростішою зброєю, дозволить країні-агресорці й далі закидувати фронт великими піх...

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...