Санкції затискають: "Росія вже не заперечує проти розміщення місії ООН на всій окупованій території Донбасу" - Волкер

Говорячи про розгортання миротворчої місії ООН на окупованій території на сході України, спецпредставник США також зазначив, що російська сторона пов'язує цю проблему з виконанням Києвом політичних пунктів Мінських домовленостей.

Курт Волкер. Фото:prm.ua

Росія вже не виключає можливість розгортання миротворчої місії ООН на всій території на Донбасу, включаючи російсько-український кордон. Про це заявив спеціальний представник США з питань України Курт Волкер під час телефонного брифінгу в понеділок. Про це пише Укрінформ, передають Патріоти України.

"Так, є бажання бачити більш широкий мандат для миротворчих сил, ніж лише захист спостерігачів, включаючи доступ до всієї території конфлікту, в тому числі що прилягає до міжнародного кордону", - заявив Волкер.

При цьому американський дипломат зазначив, що на цей раз під час його переговорів з Сурковим в Дубаї 26 січня російська сторона була більш відкритою в питанні розміщення миротворців на Донбасі.

"Ми не представили конкретний план. Ми мали дискусію, як це можна реалізувати на практиці. Ви повинні мати миротворчі сили на всій території, тому, тільки за такої умови буде можливість провести вибори. І це буде одним із завдань миротворчих сил, щоб забезпечити безпеку виборів", - додав спецпредставник США по Україні.

Говорячи про розгортання миротворчої місії ООН на окупованій території на сході України, Волкер також зазначив, що російська сторона пов'язує цю проблему з виконанням Києвом політичних пунктів Мінських домовленостей. У свою чергу, нагадав американський дипломат, Україна вимагає від РФ спочатку повного виконання безпекового блоку домовленостей, включаючи повне припинення вогню і виведення російських військ з Донбасу.

Україна наполягає на розміщенні миротворців ООН у всій зоні збройного конфлікту на Донбасі і ділянці російсько-українського кордону довжиною 420 км, а також надання їм широких прав. Крім того, Київ категорично проти, щоб до складу миротворчої місії ООН входили росіяни.

Позиція Росії з питання контингенту ООН на Донбасі полягає в тому, що миротворці повинні підтримувати місію ОБСЄ.

Готовий на 95%: У Раді розповіли, що буде із новим законопроєктом про мобілізацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:44

Законопроєкт про мобілізацію станом на четвер, 28 березня, готовий на 95%. Комітет Верховної Ради України з національної безпеки, оборони та розвідки закінчив розгляд 4051 з 4266 правок до документа. Але це не означає, що він готовий до голосування. Пр...

"У військових є один обов’язок": Сирський вперше прокоментував відставку Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:30

Коментуючи своє призначення на посаду головнокомандувача Збройних сил замість Валерія Залужного, генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що президент Володимир Зеленський, очевидно, мав для того "вагомі причини", а обов'язок військових - виконув...