Санкційні ігри: Хто із олігархів потрапив до списку Кремля, а хто ні і чому

Москва опублікувала санкційний список, куди, окрім політиків, потрапили і українські бізнесмени. Журналісти вирішили розібралася, хто з першої двадцятки вітчизняних товстосумів опинився в опалі у Москви і чому там немає низки найбагатших українців, повідомляють Патріоти України.

Візьмемо першу двадцятку списку найбагатших українців. З першої п'ятірки під санкції потрапили всього двоє - Віктор Пінчук (Інтерпайп) і Геннадій Боголюбов (Приват). При цьому Росія "пошкодувала" найбагатшого українця Ріната Ахметова.

У список не потрапив так само дружній Москві бізнесмен Вадим Новинський. Але найбільше дивує відсутність у списку Ігоря Коломойського (Приват), якого ще в 2014 році Володимир Путін називав "унікальним пройдисвітом". При цьому під російські санкції потрапили соратники Коломойського по бізнесу - Геннадій Корбан і Олексій Мартинов.

"Список - це "привіт" олігархам, якщо вони його не почують, буде продовження, - говорить економіст Олексій Кущ. - Що стосується Коломойського, то він грає в політичний пасьянс, і Москва не хоче спалювати мости перед виборами. А удар по Боголюбову і Корбану виглядає дієвіше. Так як, якщо Коломойський - мозок цієї імперії, то Боголюбов - серце, а Корбан - "нервова система" або корпоративна технологія. Так що тут Кремль досягає двох цілей: і "привіт" передає, і операційні можливості обмежує.

Наявність у списку санкцій бізнесменів, пов'язаних з металургійним бізнесом (Пінчук і Жеваго) пояснюється більше економічними мотивами. Найбільший обсяг поставок української продукції в Росію становлять метал, устаткування і хімія.

Також може виникнути питання - чому в списку немає Ріната Ахметова? Адже удар по його підприємствам міг би завдати шкоди всій українській економіці. Експерти кажуть, що санкції проти тих, хто не в списку - козир у рукаві Кремля.

Найближчим часом тим, хто не потрапив у список, буде необхідно продемонструвати правильну з точки зору Москви політичну позицію або чекати, що аналогічні санкції будуть введені проти них вже в 2019-му році. На думку експерта, той же Ахметов останнім часом активно шукав альтернативу російському ринку.


Джерело: КП в Україні

По одному місту за раз? Росія змінила тактику ракетних обстрілів України, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:22

Російські окупанти змінили тактику масованих атак на Україну - ворог спочатку накопичує крилаті ракети, а потім завдає максимального удару по одному місту, передають Патріоти України. Авіаційний експерт, заступник генерального директора компанії із вир...

"Над нами летить, падло": У ПС показали, як збивали "Шахед " на півдні

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:59

Командувач Повітряних сил Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони по ворожих дронах-камікадзе на півдні країни 29 березня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Цієї ночі воїни Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряних Сил...