Сердечний альянс - далі нікуди: Ердоган пообіцяв профінансувати будівництво "Турецького потоку"

​Для російського газового монополіста це може означати економію більше 2,2 млрд євро.

Реджеп Тайіп Ердоган. Фото:www.bbc.com

Туреччина готова оплатити половину витрат на будівництво сухопутної частини газопроводу "Турецький потік", розділивши у такий спосіб витрати щодо реалізації даного проекту енергетичної інфраструктури із "Газпромом" у рівних частках. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган на брифінгу в літаку по закінченні зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним, повідомляють Патріоти України з посиланням на турецьке видання Haberturk.

Як зазначається, Ердоган запевнив турецьких журналістів у відсутності будь-яких проблем із проектом "Турецький потік".

"Ми повідомили (російській стороні, - ред.), що жодних проблем із проектом "Турецький потік" немає. Єдине - ми запропонували розділити навпіл витрати на прокладку частини трубопроводу, яка буде на нашій території", - наголосив турецький лідер.

За словами Ердогана, між турецькою і російською сторонами є "певні домовленості" про паритетне фінансування морської ділянки газопроводу.

Раніше сьогодні посол Туреччини в РФ Уміт Ярдим анонсував початок переговорів щодо газотранспортного проекту "Турецький потік" дном Чорного моря. Як повідомлялося, Ердоган готовий до реалізації проекту "Турецький потік", тоді як "Газпром" планує актуалізувати дорожню карту з будівництва даного газопроводу.

Для Туреччини одним із завдань "Турецького потоку" є забезпечення поставок газу до Європи. "Ми маємо намір за двома напрямками реалізовувати цей потік, один з яких передбачає поставки російського газу до Європи. Надати прискорення цього проекту - одне з наших завдань", - пояснював Ердоган на прес-конференції після зустрічі із президентом РФ Володимиром Путіним, додавши також, що на даному етапі Туреччина зацікавлена в закупівлі у Росії 28 мільярдів кубометрів газу.

Водночас для продовження роботи щодо "Турецького потоку" необхідно прийняти цілий ряд "політичних рішень", оцінив перспективи проекту Путін. За словами глави Міненерго РФ Олександра Новака, наразі йдеться про будівництво однієї гілки газопроводу для турецьких споживачів.

Нагадаємо, будівництво "Турецького потоку" може створювати загрозу для енергетичної безпеки не лише України, а й усієї Європи. Як пояснював голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, запуск цього газопроводу загрожує зниженням обсягів транзиту газу через Україну.

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...