Що, де, коли і кому: Все, що потрібно знати про нові біометричні паспорти

Прийнятий 14 липня Верховною Радою закон ще на крок наблизив Україну до безвізового режиму з ЄС.

Громадяни України будуть отримувати паспорти з 14 років. Фото: rbc.ua.

Нові ID-картки, які замінять внутрішні паспорти в Україні, будуть видавати з 14 років, а не з 16, як зараз, також у документі не буде даних про дітей і шлюб. Перший пластиковий паспорт 14-річним видадуть безкоштовно, іншим доведеться платити, але суму так і не називають, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

"Для цього видаються свідоцтва, які і будуть підтвердженням. У паспорті-книжці хоч штампики і ставили, але завжди потрібна була копія свідоцтва", - каже речник Держміграційної служби Сергій Гунько.

А ось дані про реєстрацію, за його словами, будуть "вшиті" в чіп, і їх можна буде зчитати.

У Держміграційній службі сподіваються, що за чотири роки поступово поміняють більшу частину старих паспортів.

"Людям, які будуть приходити, щоб вклеїти фото, отримати закордонний паспорт, поміняти прізвище, їм усім пропонуватимуть отримати ID-картку. Коли 30-40% українців уже поміняють паспорти, то ринок сам зреагує. Наприклад, банкам уже буде зручніше працювати з картками, а люди зрозуміють, що з новим паспортом доведеться менше бігати за всякими довідками", - говорить Гунько.

У Держміграційній службі розповіли, що в чіп будуть вшиті особисті дані - ім'я, прізвище, по батькові, дата народження та електронний підпис. Остання річ дуже важлива, оскільки з її допомогою можна буде користуватися реєстрами.

Також ситуацію з ІD-паспортами роз'яснив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

За його словами, прийнятий 14 липня Верховною Радою закон ще на крок наблизив Україну до безвізового режиму з ЄС.

"Власне, без ухвалення цього Закону України безвізовий в'їзд наших громадян неможливий у принципі", - наголосив міністр.

"Чому введення внутрішньоцивільних паспортів нового типу впливає на рішення ЄС? Тому що ця система дозволить належним чином формувати Єдиний державний демографічний реєстр, в якому вся інформація про видані громадянину документи буде зведена в загальну базу даних для повної ідентифікації особи, оформлення, видачу, обмін, визнання недійсним та знищення документа, що засвідчує особу, реєстрації місця проживання чи місця перебування", - зазначив Аваков.

За його словами, на чіп документа записуватиметься цифровий підпис громадянина - закон визначає, що відкриття ЕЦП буде безкоштовним.

"У цілому, повторюся, впровадження ID-карти - потужний стимул для розвитку на десятиліття вперед, чіп можна доповнювати різними сучасними сервісами - можливістю електронного голосування, наприклад, або отримання адмінпослуг у режимі онлайн... Та й хто знає, які можливості ще з'являться в майбутньому цифровому світі?" - пише глава МВС.

Також Аваков виділив кілька принципових новацій закону 3224:

- місцеві ради отримали право самостійно визначати категорії громадян, які звільняються від оплати адмінпослуг за оформлення паспорта - наприклад, учасники АТО, діти-сироти і т.д .;

- вони тепер мають можливість компенсувати цим громадянам вартість виготовлення документа;

- нові паспорти набагато краще захищені як від підробки, так (за рахунок чіпа і Єдиного реєстру) від несанкціонованого використання - всі ж чули про кредити, оформлені за вкраденими паспортами і неприємності, що витікають із цього...;

- тепер оформляти і видавати внутрішньоцивільні і закордонні паспорти будуть і ЦНАП (Центри надання адміністративних послуг) і відділення ДМСУ, що істотно розширить охоплення населення, знизить черги і, відповідно, прибере корупційну годівницю. Міграційна служба в обох випадках стає бек-офісом - за нею залишається віддалене підтвердження інформації в Єдиному реєстрі.

"Наші опоненти критикують новий закон, мовляв, перехід на ID-карти - це занадто дорого, вимагає закупівлі спеціального обладнання, навчання персоналу... Так, це дорого. Але! Якщо ми зараз не зробимо цю технологічну революцію, ми підтягнемося до сучасного світу - ми ризикуємо відстати назавжди! Нові високотехнологічні посвідчення особи -великий стимул для розвитку. ID-карти - це серйозна і потрібна інвестиція в майбутнє!" - резюмував Аваков.

Нагадаємо, Верховна Рада України від 14 липня прийняла у другому читанні і в цілому закон про перехід на внутрішні біометричні паспорти, який є обов'язковим для отримання безвізового режиму з Європейським Союзом.

"Загроза для життя й здоров'я": В угрупованні військ Хортиця розповіли про причини відходу з Бердичів

понеділок, 29 квітень 2024, 20:14

Сили оборони відійшли з Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки на більш підготовлені та захищені позиції, щоб уберегти особовий склад. Про це повідомив спікер ОСУВ Хортиця Назар Волошин у коментарі "Донбас Реалії", передають Патріоти України. За його сл...

Ворог підтягує сили: ЗСУ стабілізували ситуацію в районі Часового Яру, але є "але", - співзасновник DeepState Погорілий

понеділок, 29 квітень 2024, 19:43

Роман Погорілий, співзасновник DeepState прокоментував ситуацію в районі Часового Яру на Бахмутському напрямку. Про це він повідомив у етері телеканалу "Еспресо", передають Патріоти України. "Ворог намагається використати будь-яку можливість, щоб просу...