Шлях в Гаагу: Україна направила до Міжнародного кримінального суду докази злочинів РФ в Криму

Кримінальне провадження прокуратури АРК охоплює розслідування фактів порушень прав і свобод людини, незаконної «націоналізації» і розкрадання майна, примусового призову до військових формувань країни-окупанта, зміни громадянства і ряду інших злочинів.

Анексія Криму. Фото: www.dialog.ua.Прокуратура АР Крим направила до Міжнародного кримінального суду в Гаазі докази злочинів Росії на півострові. Про це повідомляє прес-служба відомства, передають Патріоти України.

- Статус окупованої території передбачає, що все, що там відбувається, має регулюватися певними міжнародно-правовими актами. І порушення цих актів, а саме Женевської конвенції 1949 року і Гаазького положення 1-907 підпадають під кваліфікацію статті 438 Кримінального кодексу України (порушення законів і звичаїв війни), в зв'язку з чим нами за заявою народного депутата України Мустафи Джемілєва було зареєстровано відповідне кримінальне провадження, - заявив глава прокуратури АР Крим Гюндуз Мамедов.

Він додав, що це провадження охоплює розслідування фактів порушень прав і свобод людини, незаконної «націоналізації» і розкрадання майна, примусового призову до військових формувань країни-окупанта, зміни громадянства і ряду інших злочинів.

- Ці злочини є військовими злочинами, тобто такими, які розглядає Міжнародний кримінальний суд. У тих випадках, коли наші національні механізми не дають можливості притягнути винних до відповідальності, ми направляємо зібрані докази в Міжнародний кримінальний суд, - сказав прокурор Криму.

Перші такі кейси в Міжнародний кримінальний суд вже направили деякі громадські організації.

-Для того, щоб не дублювати роботу, нещодавно ми підписали Меморандум про співпрацю між прокуратурою Автономної Республіки Крим та центру «Українська Гельсінська спілка з прав людини», в тому числі, про спільне формування доказової бази для Міжнародного кримінального суду, - зазначив Гюндуз Мамедов.

"Людям байдуже, хто конкретно керує": На Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера

четвер, 28 березень 2024, 20:00

Народний Хурал Бурятії скасував прямі вибори мера Улан-Уде. Натомість його обиратиме конкурсна комісія, що складатиметься з депутатів міської ради та призначатиметься губернатором регіону. Про це повідомляє "Сибірський Експрес" та міське ЗМІ "МК в Буря...

"Епідемію абортів має бути припинено": Кирило обіцяє розплодити росіян до 600 млн осіб

четвер, 28 березень 2024, 19:15

За сто років сталого демографічного зростання Росія має довести чисельність населення до 600 млн осіб. Для реалізації такої мети потрібно заборонити аборти, вести пропаганду багатодітної родини та повернути «традиційні для російського народу цнотливіст...