Шляхом Йоббіка: Хто в Угорщині та Словаччині працює на Путіна

Кремль використовує Школу підготовки тілоохоронців у Братиславі для "вербовки" словаків на війну в Україні на стороні терористів "ДНР" та "ЛНР".

"Молодіжний рух 64-х округів" - праворадикальні прибічники Кремля. Фото: glavnoe.На сторінках видання «Главком» нещодавно вийшов матеріал, підготовлений в рамках діяльності міжнародного інформаційного консорціуму з протидії пропаганді РФ «Бастіон». Його автори – аналітик угорського аналітичного центру Political Capital Лорант Дьорі та Володимир Солов’ян з українського Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння. Матеріал присвячений агентам Кремля у Центральній Європі, а точніше право радикальному крилу, і сусідні із Закарпаттям Словаччина та Угорщина – також у списку, як країни, де спостерігається ця ситуація, пишуть Патріоти України з посиланням на Mukachevo.net..

Так, Лорант Дьорі зауважує, що «Угорщина стає загальноєвропейським осередком альтернативних правих (alt-right), що створює сприятливий фон для дезінформаційної діяльності Кремля».

– Яскравий приклад синтезу угорських радикальних націоналістів та російських пропагандистів – «Молодіжний рух 64-х округів» (HVIM), який вимагає відновлення кордонів Угорщини, що існували до розпаду Австро-Угорської імперії (на той час до адміністративного складу Угорщини належало 64 округи). У зв’язку з цим представники даної структури стверджують у своїх заявах, що Закарпаття не є частиною України та обіцяють захищати тамтешню угорську меншину. Можливо, саме з такою «метою» «Молодіжний рух 64-х округів» організовує в Угорщині пікети на підтримку сепаратистів на сході України, – йдеться у статті.

Також згадується ще одна не просто праворадикальна, а неонацистська організація – «Рух національний фронт». Вона була розпущена після того як 26 жовтня 2016 року її лідер Іштван Дьоркош вбив поліцейського. Слідство встановило, що ця організація мала тісні зв’язки з російськими дипломатами і службами. Більше того, в журналістських розслідуваннях йдеться навіть про навчання з бойової стрільби, які «Рух національний фронт» проводив спільно з росіянами, що діяли під дипломатичним прикриттям.

Щодо Словаччини, то дослідники згадують в першу чергу ультраправу «Народну партію — наша Словаччина», яка на виборах у 2016 році набрала аж 8% виборців, а це на 6,5% більше, ніж на попередніх виборах. Автори дослідження акцентують, що лідер цієї партії Маріан Котлеба (зображений на головному фото до публікації) порівнював український Майдан з діями «терористів» та став ініціатором петиції про вихід Словаччини з ЄС і НАТО.

Поза тим, дослідники звертають особливу увагу на діяльність Школи підготовки тілоохоронців (The Private Secondary Professional School for the Protection of Persons and Properties) у Братиславі, яка використовується для «вербовки» словаків для війни на Донбасі на стороні терористів ДНР та ЛНР.

– Школа була заснована таким собі Штефаном Куріллою – сертифікованим інструктором російської системи «Спецназ» (створеної для спецпідрозділів міністерств оборони і внутрішніх справ Російської Федерації). Більш того, колишній очільник школи, Йозеф Ганджала, є членом «Асоціації Словацьких військових», яка виступає із засудженням відправки словацьких військових до Латвії в рамках зобов’язань щодо стримування Росії в Балтійському регіоні, відповідно до рішень Варшавського саміту НАТО. Та незважаючи на це, в Школі продовжується навчання поліцейських муніципальної поліції, митної служби і військової поліції. Завдяки таким близьким стосункам з інститутами безпеки Словаччини, проросійські агенти впливу отримують додаткові канали впливу, – йдеться у публікації аналітиків.

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...