Шукати інші джерела: Болтон порадив Україні, як поводитися щодо будівництва Росією "Північного потоку-2"

Не варто прив'язувати енергетику країни до одного постачальника енергоресурсів, треба шукати інші альтернативи та розвивати власний видобуток, наголосив радник президента США.

Ілюстрація:Народна правда

Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон радить Україні шукати альтернативні джерела поставок енергоресурсів, щоб звільнитися від залежності поставок природного газу з Росії. Про це Болтон сказав на брифінгу в Києві після зустрічі з президентом України Петром Порошенком, зазначають Патріоти України.

Болтон зазначив, що провів цікаву розмову з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом на тему енергетики і заходів, які можна прийняти в майбутньому в цій сфері.

"Я думаю, що один з пунктів, на якому наголошував президент Трамп, коли говорив про свою стурбованість з приводу будівництва "Північного потоку-2", стосувався не тільки економічного значення для всієї Європи бути значно залежною від Росії через постачання природного газу і нафти, але і стратегічного значення, коли ви очевидно фактично прив'язані до одного постачальника-монополіста", - сказав Болтон.

За його словами, за таких умов Європу можуть спіткати значні негативні наслідки, і не тільки в економічній сфері. "Одне з занепокоєнь президента Трампа щодо "Північного потоку-2" полягає в тому, чому Європа добровільно ще більше прив'язує себе до російських енергоносіїв? Тому для України та інших країн одна з альтернатив - шукати інші джерела природного газу", - сказав Болтон.

При цьому він зазначив, що існують такі джерела поставок енергоресурсів, зокрема з Азербайджану і Східного Середземномор'я. При цьому радник Трампа розповів про потенціал США поставляти в Європу скраплений газ. У той же час він звернув увагу, що Україна може розвивати власні джерела, адже "видобуває власний газ, що приблизно відповідає рівню річного споживання домогосподарствами".

"Можуть бути американські або інші міжнародні компанії, які, можливо, зацікавляться розвідкою і видобутком в Україні. Таким чином, це можливо", - зазначив радник Трампа. "І для українського уряду з політичної, програмної точки зору важливо вивчити ці альтернативні джерела, щоб не бути залежним від Росії, і особливо не бути залежним від "Північного потоку-2" і газопроводу, по якому Росія зараз транспортує газ через територію України, оскільки це зберігає для України загрозу, що Росія не буде поставляти належним чином газ, навіть якщо вона зобов'язується це робити", - підкреслив Болтон.

Джерело: УНІАН

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...