Слабке місце Кремля: Де Україна може добряче притиснути Росію, - дипломат

Якщо вчасно взятися, то можна завдати серйозного удару Росії. Дпломат вважає, що саме час для української влади "хайпанути" на темі Венесуели.

- Літак, який росіяни спорядили до Венесуели для допомоги Мадуро (може золото вивезти, може спецназ перекинути), ми добре знаємо, пише у своєму блозі на Facebook дипломат, громадський діяч Бодан Яременко, передають Патріоти України.

Цей борт давно занесено до "чорного списку" Майдану закордонних справ - літаків, які в порушення міжнародних заборон здійснюють польоти в Крим.

Велику базу даних російських літаків-порушників з нашими коментарями, де і коли ці борти впродовж 5 років побували за кордоном Росії, ми кілька разів надсилали в Єврокомісію Могеріні і в Мінфін США (відділ санкцій). Відповіді отримували хіба у вигляді бюрократичних відписок. Ну, а спроби обговорювати це в Києві з іноземними дипломатами викликають лише довгий вологий погляд і запитання: а чому ваш уряд не говорить з нами про це?

Чому зараз важливо повернутися до питання знову?

Поява літака, який використовується росіянами для незаконних операцій (польоти в Крим, здійснення і підтримка окупації) в одній частині світу, в іншій частині планети свідчить, що війна Росії - тотальна. Усі складові взаємопов'язані.

Цей невеликий факт є, тим не менше, красномовною ілюстрацією того, що ігнорування агресії чи війни в одному місці, нездатність зупинити її, ефективно стримувати і реагувати викликатиме агресію і складнощі в іншому місці.

Росія величезна за розміром країна, яка не має власної цивільної авіації чи авіабудування. Фактично усі імпортні борти (ейрбаси, боїнги, ембраери і т.д.) Росія навіть не купує, а бере в лізинг у західних компаній. Позбавити Росію цих бортів, відмовивши у лізингу, обслуговуванні, сертифікації, відмовою приймати за межами Росії - завдати серйозного удару по цій сфері.

Треба не сором'язливо солідаризуватися з парламентом Венесуели, а визнати президента Хуана Гуайдо легітимним лідером. Звернутися із запитом про затримання та арешт борта-порушника (зрештою новій владі Венесуели теж літаки будуть потрібні).

Україна має скористатися цією нагодою, щоб максимально поширити інформацію про зв'язок між окупацією Криму і підривними антидемократичними спецопераціями Росії в Венесуелі. Це тема для консультацій і з американцями, і з європейцями, які затято ігнорують тему розширення санкцій проти РФ.

Це не буде швидко, легко і автоматично. Але цього не станеться взагалі, якщо ігнорувати подібні інформаційні приводи. Бо вода камінь точить.

Доводиться про це писати і говорити розуміючи, що українська влада не має ні бази даних, ні "чорного списку", ні розуміння, як така інформація твориться і як такою інформацією користуватися. А ще для того, щоб дати зрозуміти - як багато корисного і потрібного можна робити без особливих зусиль. Варто лише змінити верховного головнокомандувача і дипломата на того, хто готовий вести країну у війні.

Ми маємо завдати удари в слабих місцях.

Здатність Росії діяти оперативно, перекидаючи обладнання, техніку чи пасажирів глобально або навіть в межах своєї території може бути підірвана і скорочена радикально.

І зараз саме час для української влади "хайпанути" на темі Венесуели. Це прекрасна нагода актуалізувати тему війни Росії проти України не лише в країнах Південної Америки, які не визнають Мадуро, але і в США, де увага до південного флангу традиційно непорівняно вища за ту, яку приділяють Центральній і Східній Європі.

Знищили зерно для Азії та Африки: РФ вдарила по порту Південний на Одещині

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:29

Балістичний удар, який 19 квітня російські окупанти завдали по морському порту "Південний" (Одеська обл.) знищив аграрну продукцію, яка призначалася для країн Азії та Африки, інформують Патріоти України. Як повідомили у Міністерстві відновлення України...

"Треба закінчити якомога швидше": Орбан цинічно висловився про війну в Україні та приголомшив заявою про західні війська

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:15

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Захід – за крок до відправлення своїх солдатів до України. Про це пише видання Magyar Hang, передають Патріоти України. “Це не наша війна, а війна двох слов'янських народів, яку треба закінчити якомога ш...