Сльози скреп: Російським елітам відріжуть шляхи втечі в Європу

Під приціл Єврокомісії потрапили насамперед Греція, Кіпр і Мальта, де головними покупцями громадянства стали росіяни і громадяни колишніх радянських республік.

Росіянам більше не вдасться втекти на Мальту? Ілюстрація: соцмережі.

Влада Євросоюзу запускає масштабну реформу програми інвестиційних віз, в рамках якої держави ЄС продавали громадянство і посвідки на проживання заможним вихідцям з Росії, країн Азії та колишнього СРСР. Як повідомляє Financial Times, Єврокомісія підготувала пакет рекомендацій для країн-членів, в якому настійно вимагає посилити перевірки претендентів на отримання «золотих» віз і паспортів в обмін на покупку нерухомості або інші вкладення в економіку, передають Патріоти України.

«Схеми надання громадянства і проживання інвесторів створюють цілий ряд ризиків для держав-членів і для спільноти в цілому, - йдеться в документі. - Ці ризики стосуються, зокрема, безпеки, включаючи можливість проникнення в ЄС організованих злочинних угруповань, зростання корупції та ухилення від сплати податків».
При цьому приватні компанії, що працюють на Кіпрі і на Мальті спільно з урядами, не мають ніяких юридичних зобов'язань по проведенню перевірок відповідно до норм ЄС по боротьбі з відмиванням, підкреслює ЄК.
Ініціатором реформи став єврокомісаріат з питань юстиції. Його глава Віра Юрова в серпні нарікала, що «злочинці ставлять під загрозу безпеку Європи, оскільки хочуть відмити тут свої капітали», додаючи, що «ЄС не повинен ставати притулком для корупції і брудних грошей».
За оцінкою Global Witness і Transparency International, за 10 років продаж паспортів і золотих віз принесла в Європу 25 млрд євро. Як повідомляв Der Spiegel, під приціл ЄК потрапили насамперед Греція, Кіпр і Мальта, де головними покупцями громадянства стали росіяни і громадяни колишніх радянських республік.
За даними уряду Мальти, кожен другий учасник програми «Громадянство через інвестиції», що діє з 2013 року, імовірно, виявився вихідцем з РФ. Серед тих, хто заплатив внесок в 650 тисяч євро, інвестував не менше 350 тисяч євро в нерухомість і не менше 150 тисяч - в затверджені урядом облігації за останні 3 роки, виявилися більше 700 осіб з типовими російськими іменами і прізвищами - повні тезки великих бізнесменів і чиновників, які в тому числі фігурують в списку Forbes.
Серед них - засновник і співвласник «Яндекса» Аркадій Волож із членами своєї сім'ї, власник інвестиційної компанії O1 Group Борис Мінц, співвласник холдингу ICT Holding Олександр Несис. Всі троє входять до російського списку Forbes зі статками 1,1, 1,3 і 2,4 млрд доларів відповідно.
Мальтійцями також стали тезки найбільшого виробника горілки в Росії, співвласника Beluga Group Олександра Мечетіна, одного з найбільших російських землевласників Ігоря Худокормова і Олексія Марея - головного керуючого директора і заступника голови правління Альфа-банку, який в листопаді 2017 року залишив свої пости в зв'язку з переїздом родини в Лондон.

Також в списку - імовірно сім'я власника великої девелоперської компанії ФСК «Лідер» Володимира Вороніна, тезки топ-менеджера «Лабораторії Касперського», гендиректора золотодобувної компанії «Полюс» Павла Грачова, включеного в рейтинг топ-25 найбільш високооплачуваних менеджерів Росії журналу Forbes; Дмитро Дойхен і Микола Фартушняк - співзасновники найбільшої мережі магазинів спорттоварів «Спортмастер»; брат екс-міністра транспорту Росії, помічника президента Росії Ігоря Левітіна Леонід з сім'єю і багато інших.

"Від божевільних можна чекати чого завгодно": Черник пояснив, чому не варто боятися наступу Росії з Придністров'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:48

Алогічна поведінка Російської Федерації у контексті агресії проти України не дозволяє повністю виключити вірогідності, що загарбники спробують почати наступ на нашу державу з території тимчасово окупованого Придністров'я. Однак якщо це й станеться, осо...

"Завдання зробити так": В Україні розглядають можливість не всі ділянки фронту прикривати людьми, - експерт

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:44

Експерт розповів, які технологічні рішення можуть бути впроваджені, аби військові могли перебувати на відстані у бліндажах та керувати боєм за допомогою автоматизованих систем, передають Патріоти України. Керівник Центру військово-правових досліджень, ...