Сьогодні в Україні відзначається 30-річчя з дня Чорнобильської трагедії

Рівно 30 років тому, 26 квітня 1986 року, на території України сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства.

Сьогодні в Україні відзначається 30-річчя з дня Чорнобильської трагедії.  Фото: loveopium.ru.

26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС, що розташована в місті Прип'ять Київської області, сталася трагедія, яка забрала життя багатьох мільйонів людей в Україні і за її межами. Згідно з документальними даними, сам вибух стався о 01:23 за київським часом на 4-му енергоблоці станції. Достеменно відомо, що один співробітник АЕС помер від отриманого опромінення практично моментально, оскільки знаходився в епіцентрі подій. Про це пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Більшість ліквідаторів аварії загинули в результаті гострої променевої хвороби протягом двох наступних тижнів, а евакуація з постраждалого регіону (міста Чорнобиль та Прип'ять, а також прилеглі села) почалася через 2-3 дня після аварії, а село Копачі, що знаходилося в 1 км від міста Прип'ять і зовсім було поховано.

Що стосується екологічної ситуації, то хмара радіоактивного пилу накрила велику частину території України (Київська, Житомирська, Чернігівська, Черкаська області), Білорусі (прикордонні райони Гомельської області) і Росії (територія Брянської області).

Загальна кількість постраждалих від аварії досі не з'ясовано, однак статус ліквідатора наслідків трагедії мають близько 2 млн чоловік.

У листопаді 1986 року над зруйнованим енергоблоком почалося будівництво саркофагу "Укриття", завершене в 1990 році. Сама АЕС була виведена з експлуатації лише в середині грудня 2000 року.

У 2004 році був розроблений проект будівництва нового саркофага "Укриття-2", роботи зі зведення якого тривають і по сьогоднішній момент.

Також в середині 1990-х в 30-кілометрову зону відчуження почали повертатися колишні жителі постраждалих населених пунктів. Населення зони відчуження за різними даними налічує 250 - 300 осіб, в кожному селі і прилеглому до станції місті проживає по 1 - 3 людини.

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...