Ізраїль дорогу перейшов? Союзники Асада пересварилися у Сирії: Росіяни задіяли танки та бойову авіацію

Здається, у "Хезболли", яка співпрацювала із "високодуховною нацією", тепер великі проблеми.

У "Хезболлі" росіянам більше не вірять? Фото: Рейтерс.

У ніч на неділю, 10 червня, в твіттері Ахмада Рахалі, бригадного генерала «Вільної сирійської армії», було опубліковано повідомлення про збройну сутичку між російськими військовими і бойовиками «Хезболли» в селі Расанія біля озера Катіна, в 16 км на північний схід від Аль-Кусайр, на заході Сирії, неподалік від кордону з Ліваном, передають Патріоти України.
За словами Рахалі, російські військові спочатку застосували танки Т-90, а потім - військову авіацію. Пізніше Рахаль заявив, що російські військові взяли під свій контроль Расанію.

Ізраїльський сайт nziv.net з посиланням на джерела в сирійській опозиції пише і про незвичайні дії російських військових в Дамаску. Стверджується, що в ніч на 10 червня протягом декількох годин надходили повідомлення про те, що російська військова поліція з'явилася в будівлі однієї з місцевих рад і конфіскувала документи. Пізніше надійшла інформація про те, що російські військові були розміщені навколо будівлі Центрального банку в Дамаску. Незабаром після цього повідомлялося, що російські військові взяли під свій контроль штаб сирійських ВПС і канцелярію бригадного генерала Сухель аль-Хасана. Стало також відомо, що російська військова поліція блокує підходи до будівель державного телебачення в Дамаску. Повідомлялося і про те, що російські військові і спецслужби беруть під свій контроль аеропорт Дамаска і траси, які ведуть до нього.
Інформація, передана цієї ночі опозиційними сирійськими джерелами, поки не підтверджується і не коментується в Дамаску і Москві. У сирійській опозиції висувають припущення, що Росія почала дії проти Ірану і «Хізбалли» в Сирії. Однак це суперечить офіційній позиції Москви.
Напередодні президент Росії Володимир Путін в ході зустрічі з іранським президентом Хасаном Рухані заявив про успішну спільну роботу з Іраном над вирішенням сирійського кризи. «Ми успішно співпрацюємо з вирішення сирійської кризи. І тут є про що поговорити, тому що є конкретні результати», - сказав він.
У свою чергу, президент Сирії Башар Асад в інтерв'ю Daily Mail заявив, що відомості про те, що Ізраїль нібито сповіщав Росію про намір атакувати ті чи інші цілі на сирійській території, не відповідають дійсності. Він всіляко підкреслював дружні і тісні зв'язки Дамаска і Москви, відкидаючи, що Росія співпрацює з Ізраїлем.
Кілька днів тому ліванське видання Lebanon Debate повідомляло, що розгортання російської військової поліції на заході Сирії, неподалік від кордону Лівану, ледь не призвело до зіткнення росіян з «Хезболлою». Судячи з публікації, конфлікт виник в понеділок, 4 червня, через те, що російські військові не погодили свої дії з командуванням «Хезболли».
«Польове» джерело повідомило Lebanon Debate, що російська поліція раптово з'явилася в чотирьох пунктах: на перехресті Хасія (траса М5, на південь від Хомса), в містечку Аль-Акрабія (на південь від Тартус), на водній станції в Аль-Кусайр і в селі Аль-Масрі (біля кордону з Ліваном). Йдеться про райони, які не входять до зони деескалації, де очікувалася поява російської поліції, зазначається в публікації. Ці райони контролюються силами 11-ї дивізії сирійської армії і «Хезболли».
У командуванні «Хезболли» вважають, що поява російської військової поліції в цих районах було спільним рішенням Дамаска і Москви. Але з «Хезболлою» воно не було погоджено. Збройних зіткнень тоді не відбулося, хоча між командирами російської військової поліції і «Хезболли», судячи з публікації, виникли конфлікти. За даними Lebanon Debate, в результаті російська військова поліція була розміщена в зазначених районах Сирії, в безпосередній близькості від кордону з Ліваном, а бойовики «Хезболли» були з цих районів частково витіснені.

Про інцидент між російськими військовими і «Хезболлою» на заході Сирії повідомило також агентство Reuters з посиланням на власні джерела. У цій публікації сказано, що ситуація була врегульована вже 5 червня. При цьому стверджується, що зазначені райони як і раніше контролюються 11-ю дивізією сирійської армії і «Хезболлою». Міноборони РФ коментарів з цього приводу не дає.

"Людям байдуже, хто конкретно керує": На Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера

четвер, 28 березень 2024, 20:00

Народний Хурал Бурятії скасував прямі вибори мера Улан-Уде. Натомість його обиратиме конкурсна комісія, що складатиметься з депутатів міської ради та призначатиметься губернатором регіону. Про це повідомляє "Сибірський Експрес" та міське ЗМІ "МК в Буря...

"Епідемію абортів має бути припинено": Кирило обіцяє розплодити росіян до 600 млн осіб

четвер, 28 березень 2024, 19:15

За сто років сталого демографічного зростання Росія має довести чисельність населення до 600 млн осіб. Для реалізації такої мети потрібно заборонити аборти, вести пропаганду багатодітної родини та повернути «традиційні для російського народу цнотливіст...