Справа "чорної бухгалтерії" може бути "похована" ГПУ, - екс-перший заступник голови СБУ

Зміна підслідності даної корупційної справи створює правові підстави визнання доказів неприпустими і здобутими незаконним шляхом, і, відповідно, являє загрозу для доведення справи до суду.

Справа про "чорну касу" Януковича може бути "похована". Фото: Високий Замок.Передача справи "чорної бухгалтерії" Партії регіонів від НАБУ до Генпрокуратури призведе до його "поховання", оскільки її матеріали будуть долучені до масиву ще більшої справи і "розчиняться" в ній. Про це в своїй статті для ZN.UA пише екс-перший заступник голови Служби безпеки України Віктор Трепак, передають Патріоти України.

Автор вказує, що передача справи генпрокуратурі під приводом приєднання до ще більшої справи про узурпацію влади Януковичем виглядає як вдалий спосіб для НАБУ і САП "зняти" небажану проблемну справу і таким чином уникнути відповідальності за слабкі результати її річного розслідування.

"Разом з тим, на моє переконання, таке рішення призведе до "поховання" справи "чорної бухгалтерії" ПР. Треба розуміти, що її матеріали будуть долучені до величезного масиву ще більшого справи і "розчиняться" в ній - вони втратять процесуальну самостійність, і про "чорну бухгалтерію" ПР як таку можна буде забути", - констатує Трепак.

Він також вказує, що в багатьох випадках при передачі справи від одного органу до іншого її розслідування фактично починається з нуля.

За словами Трепака, САП всупереч нормам КПК передає неуповноваженому органу справу про корупційні злочини, яке повинно розслідувати тільки НАБУ.

"Таким чином закладається правова "міна" під вся справу "чорної бухгалтерії" ПР, оскільки створюється реальний ризик визнання неприпустимими (незаконними) всіх доказів, отриманих слідчими ГПУ при розслідуванні фактів елітної корупції. Більш того, такі докази не можна буде використовувати і в справі про узурпацію влади Януковичем", - йдеться в статті.

9 червня стало відомо, що САП призупинила розслідування у кримінальному провадженні проти голови ЦВК Михайла Охендовського з фактами можливого отримання ним коштів з "чорної каси" Партії регіонів. При цьому, інша частина матеріалів справи "чорної бухгалтерії" була передана за підслідністю до Департаменту спецрозслідування ГПУ.

У НАБУ, в свою чергу, повідомили, що продовжать розслідування справи разом зі слідчими генпрокуратури.

У травні минулого року Віктор Трепак передав НАБУ документи, що підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівки ряду колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників. Йдеться про так звану "чорну бухгалтерію" ПР із загальними виплатами на суму близько 2 мільярдів доларів.

Чомусь прозвали "Покидьком": Українські танкісти розповіли про плюси і мінуси Challenger 2 у бою

четвер, 25 квітень 2024, 7:39

Велика Британія передала Україні 14 танків Challenger 2. Бійці 82-ї окремої десантно-штурмової бригади розказали про застосування машин на полі бою. Про це йдеться у репортажі hromadske, передають Патріоти України. Військові кажуть, що Challenger 2 — ц...

"Кожен день я чую новини з фронту": Боєць ГУР різко висловився про те, що потрібно змінити в армії

четвер, 25 квітень 2024, 7:30

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” повернувся у стрій після 13 місяців перебування у російському полоні та продовжує виконувати завдання по знищенню окупантів. В ексклюзивному інтерв’ю для TSN.UA військовий відповів, які зміни ...