Справа Януковича вже давно була б у суді, якби Горбатюку не заважали, - Сергій Лещенко (відео)

Відсторонення начальника департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергія Горбатюка від справи екс-президента України Віктора Януковича ініціював заступник генпрокурора Юрій Столярчук.

Сергій Горбатюк. Фото: УНІАН.

Суди давно могли винести вироки щодо фігурантів "великої справи Януковича", якби роботі начальника департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергія Горбатюка не перешкоджали. Про це заявив народний депутат від Блоку Петра Порошенка Сергій Лещенко в ефірі телеканалу "112 Украина", передають Патріоти України.

"Якби не спроби блокувати ці розслідування, які останні 1,5 року відбуваються, то ці розслідування вже давно закінчилися б вироками судів", - упевнений нардеп.

За словами Лещенка, Горбатюк є чесною людиною і "користується стовідсотковою довірою адвокатів сімей загиблих на Майдані".

"Євгенія Закревська, адвокат, яка входить в групу представників потерпілих, неодноразово заявляла, в тому числі на брифінгу в парламенті, про те, що Горбатюка шляхом зливу кримінальних справ намагаються видавити з цього департаменту, кримінальні справи передати своїм слідчим, які будуть продавати їх направо і наліво в обмін за відповідну винагороду", - підкреслив нардеп.

Лещенко пов'язує відсторонення Горбатюка від справи екс-президента України Віктора Януковича і його соратників з діями заступника генпрокурора України Юрія Столярчука, який, стверджує нардеп, навмисно "займається розвалом кримінальних справ" глави департаменту спеціальних розслідувань.

Вчора в Україні створили Управління з розслідування злочинів, скоєних злочинними організаціями, яке продовжить вести справу Януковича замість департаменту спецрозслідування ГПУ, очолюваного Горбатюком. У ГПУ пояснили, що це обумовлено "удосконаленням організації роботи Генеральної прокуратури". Зазначалося, що за департаментом Горбатюка залишиться розслідування і передача до суду справ щодо подій на Майдані.

Сам Горбатюк в коментарі "Громадському" зазначив, що всі справи, крім пов'язаних з подіями на Майдані, які вело його управління, перейдуть під контроль слідчого Дмитра Басова, який займався розслідуванням справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе під керівництвом Юрія Столярчука.

Пізніше він назвав передачу справ Януковича і його соратників в розслідування новоствореному департаменту "прямою шкодою" для цих проваджень.

За інформацією ЗМІ, до цього, 4 жовтня, генпрокурор Юрій Луценко виніс догану Горбатюку.

Причиною догани стали претензії до розслідування главою департаменту злочинів, скоєних під час Майдану. Зокрема, на думку Луценка, підлеглі Горбатюка не проводили допити, не ініціювали обшуки і отримання доступу до речей і документів підозрюваних, а також не вирішували питання про притягнення до кримінальної відповідальності винних у скоєнні злочинів осіб. Горбатюк оскаржив догану.

22 жовтня Луценко пообіцяв до кінця 2016 року передати до суду справу стосовно екс-президента Віктора Януковича.

Луценко зазначив, що серед його колег в прокуратурі є такі, хто сумнівається в реальності термінів з підготовки матеріалів по справі Януковича.

"Скажу відверто, на даний момент багато хто з моїх підлеглих говорять про неможливість таких дій, зокрема, керівник департаменту зі спецрозслідування по Майдану заявляє про неготовність передати обвинувальний акт проти Януковича ... Я, проте, буду робити всі важливі кроки, щоб це поставлене переді мною завдання було вирішено в цьому році ", - додав генпрокурор.

Готовий на 95%: У Раді розповіли, що буде із новим законопроєктом про мобілізацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:44

Законопроєкт про мобілізацію станом на четвер, 28 березня, готовий на 95%. Комітет Верховної Ради України з національної безпеки, оборони та розвідки закінчив розгляд 4051 з 4266 правок до документа. Але це не означає, що він готовий до голосування. Пр...

"У військових є один обов’язок": Сирський вперше прокоментував відставку Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:30

Коментуючи своє призначення на посаду головнокомандувача Збройних сил замість Валерія Залужного, генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що президент Володимир Зеленський, очевидно, мав для того "вагомі причини", а обов'язок військових - виконув...